Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruisrääkkä uhkaa Helsingin itäsuuntaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsinkiin liitettiin vuoden 2009 alussa Lounais-Sipoosta ja Kaakkois-Vantaasta noin 26 neliökilometrin kokoinen alue, jonka oli tarkoitus olla avainasemassa kaupungin laajentuessa ja asukasmäärän kasvaessa.

Kyseisellä liitosalueella sijaitsee Östersundom, josta on tarkoitus tulla vuoteen 2060 mennessä noin 70 000 asukkaan kaupunginosa. Sinne on ajateltu tehtäväksi eurooppalaistyyppisiä pientaloja, ja se yhdistyisi Helsinkiin raiteilla – metroa itään jatkamalla ja pikaraitiotiellä.

Nyt itälaajeneminen on ajautumassa suuriin vaikeuksiin, sillä Helsingin, Sipoon ja Vantaan yhdessä tekemä Östersundomin yleiskaava sai vastikään pakit Uudenmaan ely-keskukselta.

Östersundomin alueen komea luonto ei jää havaitsematta, jos tutustuu alueeseen vaikka vain pyöräilemällä sen läpi suosittua Helsingin ja Porvoon välistä reittiä Uutta Porvoontietä pitkin. Aluetta ympäröi kolme Natura-verkostoon kuuluvaa aluetta: Mustavuoren lehto, Östersundomin lintuvedet ja Sipoonkorpi.

Seudun luonnon monipuolisuus uhkaa hidastaa Östersundomin rakentamista tai pahimmillaan jopa estää sen, sillä kaavaehdotuksesta tehty Natura-arviointi sekä ely-keskuksen tästä arvioinnista antama lausunto toteavat, että alueen yleiskaava heikentää merkittävästi alueen luontoarvoja.

Vaaravyöhykkeessä on etenkin linnusto, joista erikseen mainitaan kehrääjä, pyy ja ruisrääkkä. Ne eivät ole uhanalaisia lajeja – pyytä saa jopa metsästää –, mutta se ei muuta asiaa: jos kaava on viranomaisen mielestä ristiriidassa Naturan kanssa, viranomainen ei voi kaavaa hyväksyä.

Helsinki voi nyt yrittää kääntyä maan hallituksen puoleen ja hakea siltä päätöstä, että Östersundomin kaavaehdotus on toteutettava erittäin tärkeän yleisen edun kannalta pakottavasta syystä.

On sitten eri asia, voiko asuinalueen rakentaminen olla tällainen yleinen etu. Ja vaikka olisikin, edessä on pitkä tie EU-tason hyväksymisineen ja mahdollisine valituksineen. Alueen rakentamisen aloitus voi lykkääntyä vuosia eteenpäin.

Toinen vaihtoehto on muuttaa Östersundomin kaavaa yhdessä ely-keskuksen kanssa neuvotellen niin, että merkittävää haittaa luontoarvoille ei synny.

Se voi tarkoittaa, että asukasmäärätavoitetta pitää laskea ja alueen sisällä olevia taajamia pitää supistaa nykyistä suunnitelmaa pienemmiksi. Virkistysalueiksi suunniteltujen viheralueiden käyttöä pitää rajoittaa.

Asukastavoitteista tinkiminen kyseenalaistaisi ainakin metron jatkamisen itään, sillä kallis investointi vaatii riittävät käyttäjämäärät. Östersundomista ei ollut tarkoitus tehdä yksityisautoilun varaan jätettyä peltolähiötä, vaan metrolla olisi hoidettu nopea vaihdoton yhteys Helsinkiin.

Helsingin itälaajenemista ei pidä hylätä, kuten nopeimmat ovat ehdottaneet, mutta Östersundomin toteutuksen olennainen hidastuminen kääntää katseen Malmin lentokenttään.

Helsingin uudessa yleiskaavassa varaudutaan siihen, että Malmin lentokentän paikalla ja sen nykyisellä lentomelualueella asuisi tulevaisuudessa noin 25 000 helsinkiläistä jo valmiiksi hyvien liikenneyhteyksien päässä kantakaupungista.

Valtio on sopinut pääkaupunkiseudun kuntien kanssa vetäytyvänsä alueelta, ja Helsinki on jo ostanut kentän kiinteistöt kenttää ylläpitäneeltä Finavialta.

Jos Helsinki haluaa asuntoja samassa tahdissa kuin kaupunkiin muuttaa uusia asukkaita, nykyisten alueiden täydennysrakentaminen ei yksinään riitä. Myös Malmin rakentamisessa on syytä edetä suunnitelmien mukaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat