Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmiston pitäisi viimein asemoida itsensä uudelleen

Pääkirjoitus
 
Ruurik Holm
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Sdp:n Antti Rinne ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki (oik.) saapumassa HS:n järjestämään suuren puheenjohtajatenttiin tiistaina 14. huhtikuuta 2015.
Sdp:n Antti Rinne ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki (oik.) saapumassa HS:n järjestämään suuren puheenjohtajatenttiin tiistaina 14. huhtikuuta 2015. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sdp:n ja vasemmistoliiton perinteiset standardiratkaisut eivät enää vetoa äänestäjiin.

Ruurik Holm
Ruurik Holm

Aikakauttamme leimaa epäpolitisoituminen. Länsi-Euroopan maissa sekä puolueiden jäsenmäärä että äänestysprosentit ovat olleet viime vuosikymmeninä laskussa.

Suomessakin eduskuntavaalien äänestysprosentti pysyi 1960-luvun alusta 1980-luvun alkupuolelle yli 80 prosentissa. Sittemmin 1990-luvulta alkaen eduskuntavaaleissa äänioikeuttaan on käyttänyt noin 68–72 prosenttia suomalaisista. Tämän kevään eduskuntavaalien äänestysprosentti oli 70,1.

Epäpolitisoituminen hyödyttää yleensä vallitsevaa ajattelutapaa ja johtaa myös henkilökeskeiseen politiikkaan.

Tämän vuoden vaaleissa suuri osa keskustan voitosta voidaan selittää Juha Sipilän henkilökohtaisella vetovoimalla. Samoin perussuomalaiset nojaavat vahvasti Timo Soiniin. Oppositio on tarjonnut molemmille puoluejohtajille mahdollisuuden imagopolitiikkaan, kun taas vasemmistopuolueiden johtajat eivät ole onnistuneet myönteisen julkisuuskuvan rakentamisessa.

Vasemmistopuolueita painaa riitaisa maine. Viime vaalikaudella hallitukseen osallistuminen repi vasemmistoliittoa, ja Sdp:n rivejä hajotti Antti Rinteen ja Jutta Urpilaisen välinen puheenjohtajakamppailu.

Riidat ja julkisuuskuva ovat kuitenkin vain osaselityksiä vasemmiston uusimmalle vaalitappiolle. Vasemmistopuolueiden kannatus on ollut laskussa jo pitkään. Yksi syy siihen on, että vasemmiston identiteetti pohjautuu yhä 1900-luvun loppupuolen poliittisiin asetelmiin.

Sdp on menettänyt poliittisen ydinajatuksensa. Puolueesta on tullut uusliberalismin ja globalisaation aikakaudella sopeutuja, joka ei esitä nykymaailmaan sopivia yhteiskunnallisia ratkaisuja. Sdp:n politiikka on liukunut oikealle, mutta puolueen retoriikka perustuu yhä 1970-luvun yhteiskunnallisiin visioihin.

Vasemmistoliitto taas mielletään puolueeksi, joka osaa vain jakaa muiden tuottamaa vaurautta. Vasemmistoliitto ei ole vielä onnistunut selittämään ihmisille, miksi yritykset ja markkinat eivät pärjää ilman julkista valtaa. Eikä puolue ole onnistunut vakuuttamaan ihmisiä yritys- ja markkinamyönteisyydestään. Vaalikampanjassa finanssipoliittisen elvytyksen tarjoaminen leikkausten vaihtoehdoksi saattoi vaikuttaa valtiovetoisen talousajattelun uudelta ilmentymältä.

Vasemmistoliitto näyttäytyy ensisijaisesti pienituloisten "autettavien" puolueena. Tämä sulkee pois mahdollisuuden nousta suureksi yleispuolueeksi, joka on väljästi vasemmistolainen ja ekologinen sekä arvoiltaan liberaali.

Sekä Sdp:n että vasemmistoliiton kannattaisi asemoitua uudelleen ja kysyä, kannattaako niiden enää tukeutua hyvinvointivaltion rakennuskaudella luotuihin ratkaisuihin.

Vasemmiston ajattelun ytimeen pitäisi nostaa yksilönvapaus. Siitä pitäisi tehdä vasemmiston selvästi julkilausuttu tavoite.

Politiikkasuositusten pitää lähteä ihmisten eikä poliittisen järjestelmän tai julkisen sektorin tarpeista. Päätösvallan vieminen alaspäin, ihmisten oma organisoituminen ja omaehtoinen yhteisöllisyys voisivat olla tulevaisuuden ratkaisumalleja. Yksityisten toimijoiden, julkisen vallan ja kolmannen sektorin osaaminen voitaisiin kanavoida ilman turhaa vastakkainasettelua yhteiseksi hyväksi.

Kannattaisi myös pohtia, onko "vasemmisto" muokattavissa brändiksi, joka ei herättäisi voimakkaita vastareaktioita. Vasemmistoliiton rakentaminen Skdl:n varaan siirsi kansandemokraattisen poliittisen perinnön nykyvasemmistolle. Se kavensi uuden puolueen tulevaisuushorisonttia.

Nykyisin vasemmistopuolueilla näyttää olevan yllätyksetön, historiasta kumpuava standardiratkaisu yhteiskunnallisiin ongelmiin. Sdp korostaa vientivetoista kasvua, taloudellisia ja tuotannollisia arvoja. Vasemmistoliitto ankkuroituu perusturvalla elävien ihmisten puolueeksi.

Vasemmistopuolueiden olisi lunastettava paikkansa ja kiinnitettävä huomio itseensä odotuksista poikkeavilla ratkaisuehdotuksilla.

Koska vasemmisto ajaa avointa ja demokraattista yhteiskuntaa, myös sen oman päätöksenteon tulee vastata näitä ihanteita. Kysymys on sekä päätöksenteon muodoista että demokraattisesta hengestä.

Ruurik Holm
Kirjoittaja on Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat