Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaakauppa punnitaan Yhdysvaltain kongressissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain Aasian ja EU:n kanssa valmistelemat vapaakauppasopimukset ovat joutumassa tärkeään koetukseen Yhdysvaltain kongressissa. Kongressi valmistautuu äänestämään valtuuksista vahvistaa Aasian maiden kanssa neuvoteltava sopimus nopeutetulla menettelyllä. Niin sanotun Fast Track -valtuuden eli nopean raiteen kauppavaltuuden myöntäminen presidentti Barack Obamalle sysäisi Aasian-sopimusta eteenpäin ja heijastuisi Yhdysvaltain ja EU:n neuvotteluihin.

Vastaavasti valtuuksien epääminen tarkoittaisi, että syntyessään sopimukset juuttuisivat muutosvaatimuksiin kongressin valiokunnissa. Jos se olisi edessä, menisi neuvotteluilta pohja. Nytkin sopimusten nopealle vahvistamiselle asetetaan valiokuntakäsittelyssä ehtoja, joita Obama ei ole toivonut.

Kongressin lakiesityksen valmistelun aikana on tullut selväksi, että tekeillä olevat laajat vapaakauppasopimukset herättävät voimakkaita reaktioita puolesta ja vastaan Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa. Molemmilla puolilla Atlanttia vapaakauppasopimuksista on tullut muun ohessa politiikan vasenta laitaa kokoavia ukkosenjohdattimia.

Eurooppalaisten vastustajien maalitauluna ovat Yhdysvallat ja erityisesti sopimukseen kaavailtu mahdollisuus selvittää kiistoja välimiesoikeuksissa. Yhdysvalloissa vastustus kohdistuu enimmäkseen vaikutuksiin, joita Aasian maiden kanssa tekeillä olevalla sopimuksella olisi työllisyyteen ja kuluttajansuojaan.

Hankkeen vastustajat vetoavat Meksikon ja Kanadan kanssa vuonna 1994 voimaan tulleeseen vapaakauppasopimuksen Naftaan, joka vei arvostelijoiden mukaan Yhdysvalloista jopa satojatuhansia teollisuuden työpaikkoja.

Poliittiset asetelmat vapaakauppakiistassa poikkeavat perusteellisesti Washingtonin nykyisistä normaaliasetuksista. Lyhenteellä TPP (Trans Pacific Partnership) kutsuttua sopimusta Japanin ja kymmenen muun Aasian maan kanssa vastustavat erityisesti Obaman oman demokraattisen puolueen vasemman siiven edustajat sekä republikaanisen puolueen laitaoikeisto, joka vastustaa kaikkia Obaman hankkeita.

Obama korostaa vapaakaupasta keskiluokalle koituvaa hyötyä. Mikäli nopeat sopimusvaltuudet hyväksytään, tapahtuu se kuitenkin ennen kaikkea republikaanisen puolueen pääjoukon äänten varassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat