Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat lajikkeet kunniaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Grenman, Kenttämies, Huvitus, Kersti . . . Vanhojen omenalajikkeiden nimet saattavat herättää monissa nostalgisia makumuistoja mummolan puutarhasta.

Moni on tajunnut vasta vanhan puun ränsistyttyä, että vastaavaa lajiketta ei enää löydykään puutarhaliikkeestä.

Luonnonvarakeskus (Luke) tekee arvokasta työtä yrittäessään estää vanhojen hyöty- ja koristekasvien vähittäistä häviämistä suomalaispihoilta. Luke on tämän vuoden alusta vastannut Suomen maa- ja metsätalouden kasvigeenivaraohjelmasta, joka käynnistyi vuonna 2003.

Tavoitteena on säilyttää suomalainen kasviperimä myös tuleville sukupolville.

Kasvigeenivarojen säilytys ei ole pelkästään kulttuuriperimän vaalimista, vaan vanhoja kantoja on mahdollista käyttää hyväksi myös uusien kasvilajikkeiden jalostuksessa. Vanhoille viljelykasveille voi lisäksi löytyä yllättävää uutta käyttöä, kun tieto esimerkiksi terveysvaikutuksista täsmentyy koko ajan.

Luke etsii parhaillaan tietoa etenkin 1940–1950-luvuilta periytyvistä sipulikukista ja punamaltoisista raparpereista. Vaikka raparperi on yleisimpiä kotipuutarhojen kasveja, sen Suomessa levinneistä lajikkeista tiedetään yllättävän vähän. Kotipuutarhurin kannattaa nyt raparperien pukatessa esiin katsoa, voisiko osaltaan avustaa kulttuurityössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat