Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän idea 12 ministeristä ei toimi – salkut loppuvat kesken liian nopeasti

Pääkirjoitus
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on puhunut hallituksen pienentämisestä ja ministerien määrän vähentämisestä 12:een seuraavassa hallituksessa.

Nykyinen hallitus aloitti 19 ministerillä, mutta määrä väheni 17:een luonnollisen poistuman kautta, kun hallituksesta lähti puolueita oppositioon.

Muut puolueet ovat pitäneet näin suurta typistystä todellisuudelle vieraana ja käytännössä mahdottomana. Sipilä on verrannut maan hallitusta yrityksen johtoryhmään.

Sipilä ei vaalien alla juuri kertonut ajamastaan politiikasta. Hän kampanjoi sen sijaan hallitustyöskentelyn muodolla: ministerien määrällä, hallitusohjelman pituudella ja Suomen johtamisella yritystyyliin.

Vaalitulos ja keskustan vaalivoitto ehtivät hädin tuskin vanhentua puoli vuorokautta, kun keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen jo kutsui Ylen Ykkösaamussa Sipilän tahtoa 12 ministeristä "heitoksi". Heitosta tosin ei ennen vaaleja ollut kyse. Sipilä on toistanut ajatustaan useaan otteeseen. Suomen Kuvalehden haastattelussa hän piti 12 ministeriä jopa maksimimääränä.

Näin siis ennen vaaleja. Mutta vaalien jälkeen kyseessä olikin vain heitto.

Laanisen lausunnosta voi päätellä, että realismi on astunut peliin nyt, kun hallitusta aletaan omin käsin koota.

Voi hyvin olla mahdollista johtaa valtionhallintoa 12 ministerillä. Mutta onko mahdollista koota monipuoluehallitus vain 12 ministerillä? Ei.

Jos hallituksessa on kolme puoluetta, kukin saisi vain neljä ministeriä. Puheenjohtajan lisäksi mukaan mahtuisi vain kolme muuta ihmistä. Silloin olisi vaikea hoitaa ministerivalinnoilla alueellista ja sukupuolten tasapainoa. Tärkeisiin vaalipiireihin on saatava ministereitä, myös pohjoiseen, mutta toisaalta on palkittava pitkää puolueuraa tehneitä konkareita, jotka ovat usein etelässä. Ja muutama hurja ääniharavakin eli kansansuosikki olisi hyvä mahduttaa hallitukseen.

Salkut loppuvat kesken liian nopeasti.

Sitä paitsi keskusta sai niin selvän vaalivoiton, että pääministeripuolueella pitää olla enemmän salkkuja kuin muilla. Jos muut kaksi saavat neljä salkkua, keskusta tarvitsee kuusi. Se tekee 14 salkkua.

Jos mukaan otetaan yksi pienempi puolue, esimerkiksi klassinen hallituspuolue Rkp, sillekin pitää varata yksi salkku. Ollaan jo 15 ministerissä.

Senkin jälkeen Sipilä kehtaa vielä sanoa, että ministerimäärää vähennettiin.

Piia Elonen piia.elonen@hs.fi
Twitter: piiaelonen
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat