Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalainen avioliitto à la Nokia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jos valtion omistajuuspolitiikka on Suomessa joskus vaikeaa, sitä se on myös muissa maissa.

Verkkolaitevalmistaja Nokia ilmoitti viikko sitten ostavansa ranskalais-amerikkalaisen, kiinteisiin verkkoyhteyksiin ja pilvipalveluihin erikoistuneen Alcatel-Lucentin.

Nokia ymmärsi hyvin, mitä vaatii, jos menee Ranskaan ostamaan Ranskan valtion osaomistamaa yhtiötä. Ranskalla on hallussaan kolmasosa Alcatel-Lucentin osakkeista. Maan presidentinvaalit ja parlamenttivaalit lähestyvät.

Nokialaiset ottivat yhteyttä Ranskan hallitukseen, pukivat päälle parhaat pukunsa, sukivat hiuksensa ja kävivät puristelemassa Ranskan päättäjien käsiä kristallikruunujen alla Pariisissa.

Ranskassa valtiollinen teollisuuspolitiikka on hyvin poliittista. Paljon poliittisempaa kuin Suomessa. Kun Nokian kaupasta kerrottiin julkisuuteen, kohti vaalivoittoja rynnistävä äärioikeistolainen Front National (FN) iski.

FN kertoi, että Alcatel-Lucent on muun muassa maanpuolustuksen kannalta Ranskalle niin tärkeä yhtiö, että kauppa pitää estää. FN muistutti, että Alcatel-Lucent pitää yllä Ranskan televiestinnän itsenäisyyttä. Puolueen isänmaallis-ranskalaista asennetta korosti se, ettei Alcatel-Lucentin amerikkalaista puoliskoa – Lucentia – huomattu millään tavalla.

Sekin jäi huomaamatta, ettei yhtiö ole kuin pieneltä osalta Ranskan hallinnassa. Ranskan isänmaallisten strategisten intressien toteuttaminenkin on vähäisessä roolissa.

Mitä ei halua nähdä, sitä ei näe.

Nykyinen talousministeri Emmanuel Macron on Ranskan sosialistien mittakaavassa talousliberaali. Hänen edeltäjänsä Arnaud Montebourg ei sitä ollut. Tämä kertoi yksityisillekin yrityksille – jopa ulkomaisille –, mitä niiden pitää tehdä.

Macron vastasi Helsingin Sanomien esittämiin, Nokia-kauppaa koskeviin kysymyksiin sähköpostitse. Vastauksia rivien väleistä lukiessa kaupan asetelma vaikuttaa hieman toisenlaiselta kuin millaiseksi se on Suomessa ymmärretty.

Macron antaa ymmärtää, että kyseessä on tasavertaisten liitto – "un mariage" (avioliitto). Nokian mukaan kyse on puhtaasta ostosta, jossa Nokia on isäntä ja päättäjä.

Macron kertoilee myös, että tässä toteutetaan eurooppalaista digitaalisen tulevaisuuden visiota. Tämä on hänen mukaansa hyväksi molemmille valtioille – mikä puolestaan auttaa maita puolustamaan eurooppalaista yhteiskuntamallia.

Nokia on käyttänyt koruttomampaa kieltä. Yhtiö on pitänyt ostoa hyvänä bisneksenä. Tavoitteena on lihottaa liikevoittoa ja päästä Yhdysvaltain markkinoille.

Macron kertoo, että avioliiton myötäjäisinä Nokia on luvannut keskittää tutkimuksen ja tuotekehityksen Ranskaan ja suojella ranskalaisia työpaikkoja. Nokia ei ole käyttänyt ihan näin yksiniittisiä ilmauksia.

Mutta Macron näkee, mitä haluaa nähdä.

Suomen valtion omistajuuspolitiikasta ja omistuksista vastaavasta Solidium-yhtiöstä valmistuu pian selvitys. Tarkoitus on pohtia, voisiko Solidiumin rooli olla nykyistä laajempi ja tukea suomalaista teollisuuspolitiikkaa. Samalla tulee linjattua, kuinka lyhyt talutushihna hallituksen ja Solidiumin välillä tulee olla.

Ranskasta voi ottaa esimerkkiä sekä hyvässä että pahassa.

Ranskan omistajuuspolitiikan tärkeimpiä lähtökohtia on kotimaisen työn ja työpaikkojen puolustaminen. Ihan hyvä. Mutta keinot eivät aina ole hyviä. Ranska luottaa edelleen "dirigistiseen" malliin, jossa poliittiset päättäjät antavat paljon enemmän käskyjä ja kieltoja kuin tuottavuutta kasvattavia vapauksia. Ranskassa on välillä vaikea tajuta, ettei ranskalainen yritys ole Ranskan yritys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat