Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka käy kansanedustajalle, jota kukaan ei huomaa?

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Vaaleista on kulunut viikko, ja kyllä on hälinää riittänyt. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on saanut tunnustella hallitusta aika tavalla rauhassa, kun eniten on raportoitu hipstereiden ja maakuntien Suomen kuplakeskustelusta.

Mediahuomio on keskittynyt yhteen perussuomalaisten toisen kauden kansanedustajaan, vastavalittuihin nuoriin naisedustajiin ja puoluejohtajiin – tässä järjestyksessä.

Aiemmin seurasin politiikkaa lähempää, nyt vähän etäämmältä. Toisinaan on tuntunut siltä, että ymmärrys eduskunnan varsinaisesta työstä on vähän hämärtynyt. Tärkeää on näkyä julkisuudessa, asialla ei aina ole niin väliä.

Edellisen vaalikauden alkupuoliskolla olin tilaisuudessa, jossa oli useampia uudehkoja kansanedustajia. Varsinkin yhtä heistä potutti kovasti median käytös. Moitittavaa riitti toimintatavoissa ja lopputuloksessa.

Lopulta kriittisen edustajan puoluetoveri tokaisi, että kollegaa vain ottaa päähän olla puolueen ainoa kansanedustaja, jota yksikään media ei ole koskaan haastatellut mistään asiasta. Kommentti nauratti aluksi, mutta se oli ihan totta.

Kun vaali-iltana selasin läpi päässeiden listaa, huomasin sattumalta, että kyseinen edustaja oli pudonnut eduskunnasta puolueen hyvästä menestyksestä huolimatta. Ei hänestä ollut koko vaalikauden aikana kuulunutkaan yhtään mitään. Silti tiesin, että tämä alansa asiantuntija oli tehnyt eduskunnassa kovasti töitä. Hän vain sattui olemaan ihan tavallinen suomalainen mies.

Tuntematon kansanedustaja ei kuitenkaan ole välttämättä mies tai kuplan ulkopuolelta maakunnista.

Eräs toisen kauden naisedustaja purki kiukkuaan ja kyseli, mikseivät hänen tekemisensä kiinnosta ketään. Hän oli kuitenkin tehnyt hommia ihan näkyvillä paikoilla puolueessaan.

Jotenkin hänet sivuutettiin aina haastatteluissa, vaikka hän on paitsi pätevä myös nuori ja kaunis. Ja puhui enimmäkseen vain kovaa politiikkaa.

Vaille mediahuomiota jääminen on kansanedustajalle kova paikka. Varovasti arvioiden kahdestasadasta edustajasta kenties viidesosa saa valtakunnan mediassa palstoja ja minuutteja niin paljon, että naama jää mieleen.

Tuntematon työmyyräedustaja kuitenkin paiskoo monesti hommia jaksamisen rajoilla. Viikot ovat kiireisiä, jos tehtävän ottaa tosissaan ja on tunnollinen. Avunpyytäjiä omasta vaalipiiristä ja monenlaisista puljuista riittää. Asioiden selvittelyyn saa kulutettua illat, ja lisäksi täytyisi käydä tekemässä itseään tykö kokkareilla ja seminaareissa.

Viikonloput kierretään vaalipiiriä markettien tuulikaapeissa ja vastaillaan puhelimeen, kun äänestäjillä on asiaa. Jos joku rakonen jää, istutaan lukuisten peijaisten etupenkissä kuuntelemassa torvisoittoa. Hyvässä lykyssä paikallislehti haastattelee.

Ministerinsalkulla pääsee julkisuudessa pitkälle tylsempikin tyyppi, koska oman sektorin asiat pulpahtavat ainakin jossain välissä pintaan. Osa saa kiitoksena töppäilyistä kunnon ajojahdin, ja sen jälkeen kyllä kassajonossa tunnetaan.

Kasvoton kansanedustaja saattaa olla osaava ja hänellä olisi paljon annettavaa myös julkiseen keskusteluun. Hänen sanomistensa painoarvo valitettavasti vain on mitätön oman eduskuntaryhmän ulkopuolella, koska hän ei ole pätevöitynyt asiantuntijaksi julkisuudessa.

Myös uudelle kaudelle olisi helpompaa ja halvempaa pyrkiä, jos on telkkarista tuttu.

Kansanedustajan tärkeimmät hommat ovat lakien säätäminen, hallituksen työn valvominen ja valtion budjetista päättäminen. Tärkeimpiin töihin ei kuulu vaatekaapin avaaminen eikä ainakaan tohelointi tai seurustelukumppaneiden esittely. Toki on inhimillistä tavoitella pehmeää julkisuutta esimerkiksi naistenlehdissä.

Voisimme jo koko porukka lakata ihmettelemästä esimerkiksi sitä, ettemme tunne ketään, joka niitä persuja äänesti. Sen sijaan voisimme käyttää aikaa siihen, että opettelisimme tuntemaan, keitä nuo kaksisataa maan korkeinta valtaa käyttävää edustajaa ovat ja mitä he osaavat. Ennen kaikkea voisimme kuunnella, mitä asiaa heillä on.

Päivi Anttikoski paivi.anttikoski@hs.fi
Twitter: PaiviAnttikoski
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat