Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituspohja alkaa hahmottua tämän viikon kuluessa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tällä viikolla tasavallassa tapahtuu. Tänään maanantaina oikeuskansleri tarkastaa vaaleissa kansanedustajiksi valittujen valtakirjat. Huomenna eduskunta valitsee keskuudestaan puhemiehet ja puolueet sopivat hallitustunnustelijasta.

Tunnustelijaksi tulee keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, joka jättää saman tien kysymyksensä eduskuntaryhmille. Kysymykset muokkaavat hallituspohjaa ja -ohjelmaa.

Valtiopäivien viralliset avajaisjuhlallisuudet pidetään keskiviikkona. Torstaina, vapunaattona, eduskuntaryhmien pitää antaa vastauksensa tunnustelijan pari päivää aiemmin esittämiin kysymyksiin. Strategisesti harkittuihin vastauksiin ei siis ole paljon aikaa.

Sitten onkin jo vappu, työväen ja ylioppilaiden juhla. Ennalta voisi olettaa, että vapusta tulee normaalia poliittisempi, onhan hallituksen kokoonpano vielä epävarma. Tai sitten työväenliike taktikoi ja pitää pahimmat mölyt mahassaan, jotta ovi hallitukseen pysyisi vielä auki.

Sdp:n meno hallitukseen alkaa olla vähän kiikun kaakun. Erityisesti Sdp:n kenttäväki näkyy olevan sitä mieltä, että vaalitulos viitoittaa tietä oppositioon, vaikka puheenjohtaja Antti Rinne on sanonut haluavansa hallitukseen.

Oppositioon haluavia on myös Sdp:n puoluehallituksessa.

Oppositioasemaan varautuminen näkyy myös Sdp:n jyrkässä suhtautumisessa yhteiskuntasopimukseen, vaikka sopimuksen sisällöstä ei edes ole vielä tietoa. Puolue saa ikään kuin perustellun syyn jättäytyä hallituksesta, vaikka kyse olisi siitä, että puolue jätettiin hallituksesta.

Myös kokoomus on julkisuudessa tiukentanut kantojaan samasta syystä. Kokoomuksen puoluehallitus antoi puheenjohtaja Alexander Stubbille tiukat neuvottelueväät: kokoomuksen jäljen pitää näkyä hallitusohjelmassa. Neljä vuotta sitten näin ei Stubbin mukaan ollut.

Jos neljästä suurehkosta puolueesta tulee Suomen politiikan uusi normaalitila, se tietää huonoa pienille puolueille.

Jos kolme neljästä suuresta muodostaa vastedes hallituksen rungon vaali vaalilta, mitä mahdollisuuksia pienpuolueilla – Rkp:tä lukuun ottamatta – enää on päästä hallitukseen?

Ainakaan ne eivät pääse sanelemaan ehtoja hallituksessa pysymiselle kuten viime vaalikauden hallituksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat