Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitalisaation rimakauhu hidastaa elintason nostoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Moni työpaikkansa puolesta pelkäävä suomalainen puhuu halvan työvoiman maista ikään kuin palkkataso olisi jonkin yhteiskunnan pysyvä ominaisuus. Asiaa kannattaisi ajatella toisesta näkökulmasta: minkä takia jossain toisessa maassa työstä ei pystytä maksamaan parempaa palkkaa – siis miksi ihmisten elintaso on siellä alempi kuin Suomessa?

Taloustieteilijät selittävät asiaa työn tuottavuudella. Jos työntekijän koulutuspohja ja muu osaaminen on ohutta, työvälineet ovat huonot ja työ on organisoitu tehottomasti, kilpailussa voi menestyä vain siten, että pitää palkkatason alhaisena.

Suomessa työn tuottavuutta on suurella vaivalla parannettu jo monen sukupolven ajan. Kansa on koulutettu, yhteiskunnallinen työnjako on lisääntynyt ja ihmiset ovat voineet erikoistua, työpaikoille on hankittu koneita sekä uutta tekniikkaa, ja työtapoja on jatkuvasti parannettu. Kun tuottavuus on ollut kunnossa, lisääntyvästä vapaakaupasta on kertynyt paljon hyvää. Palkat ja elintaso on voitu moninkertaistaa.

Nousu ei ole ollut tasaista, vaan välillä on nähty suurtyöttömyyttä ja rajuja muuttoliikkeitä maan sisällä ja maasta ulos. Yksittäisen ihmisen mahdollisuuksia selvitä muutoksesta on tuettu ensisijaisesti koulutuksella ja toissijaisesti sosiaaliturvalla.

Nyt edessä on talouden seuraava murros, kun digitaalinen tekniikka lisää vaikutustaan kaikilla elämänalueilla.

Suomi ei ole muutoksen kärjessä, mutta maa on hyvissä asemissa. Periaatteessa Suomen lähtökohtien pitäisi olla erinomaisia. Koulutustaso on korkea. Etäisyyskään ei ole entisenkaltainen rajoite digimaailmassa. Kotimarkkinoiden pienuus ei haittaa, kun voi verkottua maailmanlaajuisesti. Pieni kansa on myös kuulemma notkea liikkeissään.

Eduskunnan jättävä kansanedustaja Mikael Jungner (sd) on kirjoittanut Elinkeinoelämän keskusliitolle sujuvasanaisen raportin siitä, miten Suomi pääsisi digikehityksen kärkeen. Vaikka raportin julkistus jäi ehkä hieman eduskuntavaalien varjoon, tulevat päättäjät törmäävät takuuvarmasti sen keskeisiin teemoihin. Suomi voi pian joutua valitsemaan, parannetaanko elintasoa lisäämällä tuottavuutta digitaalisuuden avulla vai korjataanko elintasoa pysyvästi alaspäin.

Vastausta voisi pitää helppona, jos unohtaa, mitä sivuvaikutuksia digikehityksellä on. Muutos hävittää vanhoja työpaikkoja. Jotta uudet työpaikat kohtaisivat tekijät, pitäisi työmarkkinoiden ja koulutuksen tukea joustavaa siirtymistä tehtävästä toiseen.

Sama koskee myös organisaatioita. Toiset yritykset häviävät, toiset voittavat. Julkisella sektorilla digitaalisuudella tarkoitetaan yhä usein vanhan työn tekemistä uudella tekniikalla. Varsinainen hyöty saadaan kuitenkin siitä, että työ tehdään uudella tavalla tai vanha tehtävä jätetään kokonaan tekemättä.

Tässä vaiheessa rimakauhu alkaa nousta esiin. Epävarmuus omasta työstä saa työntekijöiden järjestöt varovaisiksi. Vanhat yritykset ovat yleensä paremmin edustettuina etujärjestöissä kuin uudet haastajat. Kunnissa ja valtiolla toimintatapojen muutoksen helppoutta voi arvioida vaikkapa sote-uudistuksen etenemisen perusteella. Eduskuntavaaleissakin äänestäjien viesti taisi olla lähinnä huolestunut.

Raportillaan Jungner haluaa innostaa eikä ankeuttaa. Raportin nimessäkin on huutomerkki: Otetaan digiloikka!

Työtään aloitteleville kansanedustajille viesti on kuitenkin sopivasti rautalangasta väännetty. Kannattaa ottaa digitaalisuudesta hyöty irti, koska muuten sen tekee joku muu. Asiat etenevät markkinoidenkin voimalla, mutta palaset loksahtavat paremmin kohdalleen, jos asiat tehdään osana strategiaa. Ja kannattaa olla kunnianhimoinen, mutta edetä käytännön tekojen ja kokeilujen kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat