Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pysyvästi tilapäinen elämäntapa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuoreissa työttömyystilastoissa ehkä huolestuttavinta on pitkäaikaistyöttömien määrää kuvaava käyrä. Yli vuoden työttömänä olleiden työnhakijoiden määrä on työ- ja elinkeinoministeriön tilastoissa lisääntynyt vuoden 2009 puolivälistä lähtien. Nousu tasaantui vuosina 2010–2011, mutta sen jälkeen käyrä on puskenut vakaasti ylöspäin.

Suomessa on 103 300 pitkäaikaistyötöntä, 17 000 enemmän kuin vuosi sitten. Kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttöminä olleitakin oli maaliskuussa jo 45 900.

Suomen 1990-luvun lama iski vieläkin kovemmin työmarkkinoille. Työttömyys kasvoi äkkijyrkästi ja muuttui saman tien pitkäaikaistyöttömyydeksi. Vuonna 1990 yli vuoden työttömänä olleita oli vain 3 000. Vuonna 1995 heitä oli jo 136 000.

Vaikka muutos oli tuolloin vielä nykyistä voimakkaampi, pitkäaikaistyöttömyyden seuraukset olivat luultavasti aivan samat kuin nyt. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen vuonna 2001 teettämässä "Laman opetukset" -selvityksessä tätä perintöä kuvaillaan näin: "Suomeen jäikin lamavuosien perintönä keski-ikäisten työmarkkinatukea kuluttavien työttömien joukko, jonka työllistymistodennäköisyys ei laman jälkeenkään parantunut. Jäljelle jäi pysyvästi tilapäinen elämäntapa ja ainainen rahapula."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat