Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postin muodonmuutos antaa pohdittavaa uudelle hallitukselle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valtion kokonaan omistama Posti kertoi viime viikolla aloittavansa jälleen isot yt-neuvottelut henkilökuntansa kanssa. Tällä kertaa kohteena on palveluverkosto eli ne vajaat sata myymälää, jotka vielä ovat Postin itsensä hoidossa.

Oma verkosto on harventunut viime vuosina huomattavasti, kun posteja on siirretty kauppojen ja kioskien yhteyteen.

Tämä ei ole juuri heikentänyt palvelua asiakkaan kannalta, koska palvelupisteitä on tullut lisää ja niistä monen aukioloajat ovat joustavampia kuin entisen postin. Lisäksi Posti on lisännyt kiihtyvällä vauhdilla pakettiautomaattejaan.

Posti vähensi viime vuonna jakelusta lähes 500 työntekijää. Nyt yt-neuvottelut koskevat lähes samankokoista joukkoa.

Taustalla on sama kehitys kuin muissakin Pohjoismaissa: kirjepostin määrän raju vähentyminen, jota täydentää tilattavien lehtien levikin lasku.

Verkkokaupan seurauksena paketeista tulee korviketta, mutta ne eivät paikkaa menetyksiä kokonaan. Kilpailu on kovaa.

Koska postinjakelun kuluista kuutisenkymmentä prosenttia tulee henkilöstömenoista, saneeraus on kohdistunut pääosin työntekijöihin.

Sen lisäksi Posti on tehnyt isoja korotuksia jakelun ja postilähetysten hintoihin. Tämä on johtanut siihen, että asiakkaat hakevat vaihtoehtoja. Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on esimerkiksi mukana mediatalojen pari kuukautta sitten perustamassa jakeluyhtiössä, joka kartoittaa parhaillaan erilaisten tuotteiden jakelua.

Digitalisaation vääjäämätön eteneminen vie Postilta koko ajan jaettavaa, kun muun muassa verottaja ja pankit siirtävät palveluitaan verkkoon.

Postilla on Suomessa postilakiin kirjattu yleispalveluvelvoite, jonka mukaan kirjeitä ja alle kymmenen kilon paketteja pitää jakaa viitenä päivänä viikossa myös alueille, joilla jakelu ei ole taloudellisesti kannattavaa. Yleispalveluvelvoitteen säätelemä toiminta tuo Postille enää viisi prosenttia liikevaihdosta.

Posti itse ajaa velvoitteen keventämistä niin, että jakelua olisi harvemmin, esimerkiksi kolmena päivänä viikossa.

Valtio-omistajalla alkaisi olla oikea hetki tarkastella velvoitteen lisäksi laajemminkin Postin tulevaisuutta valtionyrityksenä. Yhtiö itse näyttää toimillaan tähtäävän osittaiseen yksityistämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat