Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouden todellisuus lähestyy Putinia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjän talouden mittarit osoittavat surulliseen suuntaan. Päällekkäin on sekä pitkän että lyhyen aikavälin ongelmia.

Työn tuottavuus ei ole koskaan lähtenyt kunnolla kasvuun. Koulutus ei toimi tuottavuuden kasvua tukevasti, eikä taloudessa ole riittävästi sijaa valtiosta riippumattomalle pienelle ja keskisuurelle teollisuudelle. Työvoima kutistuu ja korruptio rehottaa.

Lyhyen aikavälin suuri ongelma on raaka-ainetalouden tulovirran hidastuminen ja se, etteivät menot ole ehtineet sopeutua tilanteeseen. Öljyn hinta on romahtanut sen jälkeen, kun Venäjän tämän ja ensi vuoden budjetteja alun perin suunniteltiin. Budjettivaje oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä neljän prosentin tietämissä. Puolustusmenot kasvavat silti.

Kaiken päällä painavat pakotteet, joita länsimaat ovat määränneet Venäjälle Ukrainan tapahtumien vuoksi. Uudelleen kiristyvä tilanne Ukrainassa tekee selväksi, että pakotteiden purku ei ole näköpiirissä.

Vähittäismyynti väheni Venäjällä alkuvuonna seitsemän prosenttia vuoden takaisesta. Reaalipalkat kutistuivat kovan inflaation vuoksi kahdeksan prosenttia vuodessa. Investoinnit vähenevät ja teollisuustuotanto pienenee. Bruttokansantuote alenee kaikkien arvioijien mukaan.

Mitä tekee presidentti Vladimir Putin? Korjaa kurssia?

Ei suinkaan. Hän ei edes myönnä ongelmia.

Vastikään pidetyllä televisioidulla presidentin "kyselytunnilla" tapahtui yllättävää: entinen rahaministeri Aleksei Kudrin, Putinin pitkäaikainen työtoveri, uskalsi sanoa ääneen, että talouskasvu on kadonnut eikä talouden vaatimia rakenneuudistuksia ole tehty. Putinin vastaus oli todellisuuspakoinen: "Pakotteet ovat vain avuksi, sillä ne ovat panneet Venäjän nimenomaan vähentämään öljyriippuvuutta ja panostamaan kotimaiseen tuotantoon."

Venäjän öljyriippuvuus ei ole vähentynyt. Riippuvuuden kutistamista ei voi tehdä nopeasti eikä keskusjohtoisessa taloudessa aikana, jolloin rahat talouden kehittämiseen ovat vähissä.

Kotimaista korvaavaa tuotantoa on syntynyt hieman, mutta oikeastaan vain maataloustuotteissa. Sekin on sellaista, että se korvautuu heti kilpailukykyisemmällä ulkomaisella tuotannolla, kun rajat joskus taas aukeavat.

Uskaliaalta kuulosti myös pääministeri Dmitri Medvedevin viesti viikko sitten. Hän ymmärsi kyllä – ihan oman etunsakin vuoksi – kehua Venäjän talouden vahvuuksia mutta rohkeni sanoa, että pakotteet sattuvat lujasti Venäjään. Hänen mukaansa ne vievät bruttokansantuotteesta tänä vuonna viitisen prosenttia, 75 miljardia euroa.

Venäjä on siirtänyt energian myynnistä saamiaan tuloja syrjään rahastoihin. Niiden kestävyyttä tohditaan jo epäillä. Valtiovarainministeri Anton Siluanov arvioi viikko sitten, että vuotavan talouden paikkaaminen syö rahaa niin nopeasti, että vararahastot tyhjenevät ensi vuoden aikana.

Putin on maininnut hyvänä merkkinä sen, että rupla on viime aikoina vahvistunut. Siluanov tuki viime viikolla Venäjän keskuspankin näkemystä, että valuutta on jo liian vahva Venäjän taloudelle. Putinin kaipaamaa korvaavaa venäläistä tuotantoa syntyy vain, jos venäläisillä ei ole varaa ostaa ulkomaista.

Pikkuhiljaa paine kasvaa, muiden päättäjien uskallus lisääntyy ja totuuden kiistämisen mahdottomuus käy ilmeisemmäksi presidentti Vladimir Putinille.

Putinin ongelma on, että totuuden tunnustaminen ja oikeat toimet voisivat näyttäytyä heikkoutena venäläisten silmissä ja kasvattaa sellaisia taloutta ja demokratiaa koskevia vaatimuksia, joita hän ei pysty hallitsemaan. Toisaalta "kiistä, uhkaile muita ja kiihota omia" -strategia haalistuu vääjäämättä ajan mittaan. Kyllä talous opettaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat