Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurosta tuli pannukakku

Pääkirjoitus
 
Katja Boxberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimittaja.

Tähän aikaan vuodesta seitsemäntoista vuotta sitten Suomessa elettiin jännittäviä aikoja. Eduskunta oli runsas viikko aiemmin äänestänyt Euroopan raha- ja talousliittoon Emuun liittymisestä. Toukokuun kolmantena oli vuorossa historialliseksi kuvailtu huippukokous. Siinä EU-maiden johtajat – Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö muiden mukana – päättivät, että Emu alkaa suunnitellusti vuodenvaihteessa, vuoden 1999 alussa.

Tyylilleen uskollisina eurooppalaiset päättäjät järjestivät huippukokouksessa kuumottavan draaman, jonka seurauksena kiistan kohteena ollut Euroopan tulevan keskuspankin pääjohtajan pesti jaettiin kahtia hollantilaisen Wim Duisenbergin ja ranskalaisen Jean-Claude Trichet'n kesken.

Kevään 1998 päätöksiä oli edeltänyt vuosien valmistelu, suunnittelu ja tekninen varautuminen yhteiseen rahaan. Ponnistusta pohjustettiin tuhansissa kokouksissa. Kukaan tuskin tietää, kuinka paljon aikaa ja rahaa kaikkeen kului.

Suomalaisissa puolueissa – myönteisesti yhteisvaluuttaan suhtautunutta kokoomusta lukuun ottamatta – tehtiin armotonta poliittista käännytystyötä eduskunnan suopean suhtautumisen varmistamiseksi. Suomessa hallitus toisteli, että Ruotsi seuraa pian perässä euroon.

Käytetyn työpanoksen vuoksi on sääli, että eurosta tuli pannukakku.

Useimmat yhteisvaluuttaan aikoinaan liitetyt pelot ja epäilyt ovat toteutuneet. Pseudopoliittinen projekti on vaikeasti sovitettavissa yhteen talouden realiteettien kanssa. Rauhanjulistusten lomassa saksalainen vientiteollisuus huolehti siitä, että naapurit tulevat mukaan euroon eivätkä voi kohentaa kilpailukykyään devalvoimalla.

Yksi rahapolitiikka ei sitten sopinutkaan kaikille. Yhteisistä säännöistä ei ensimmäisten vaikeuksien ilmaannuttua pidettykään kiinni, mikä saattoi olla taloudellisesti järkevää mutta sopimusten kannalta kurjaa.

Saksa on hyötynyt eurosta, toiset ovat sinnitelleet, ja loput ovat pulassa.

Vain hetki sitten pidettiin mahdottomana, että joku maa lähtisi rahaliitosta. Nyt Kreikan lähtö näyttäisi olevan enää ajan kysymys.

Suomessa menneet munaukset on ollut tapana haudata hiljaisuudessa. Tosiasiat on silti syytä tunnustaa. Jotain voi yrittää oppiakin. Ehkä oppi voisi olla, että paremman tietämyksen puuttuessa kannattaisi tehdä kuten Ruotsi tekee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat