Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Sdp kykenevä uuteen hallitukseen?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi valittu ja hallitustunnustelijaksi nimetty keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä jätti tiistaina kysymyslistansa eduskuntaryhmille.

Tähän asti Sipilä on puhunut lyhyestä, olennaisiin kohtiin keskittyvästä hallitusohjelmasta. Siihen nähden kysymyspatteristo on pitkä ja yksityiskohtainen. Ilmeisesti Sipilä haluaa kysymyksillä varmistaa, että puolueet ovat valmiita sitoutumaan myös sellaiseen, mitä ei hallitusohjelmassa erikseen mainita.

Kysymyksillä on tarkoitus erotella jyvät akanoista, kun arvioidaan puolueiden hallituskelpoisuutta. Sipilän 15-kohtainen kysymysluettelo painottuu talousasioihin: muun muassa julkisen talouden sopeutustarpeeseen ja -keinoihin, kokonaisveroasteeseen ja konkreettisiin keinoihin talouden saamiseksi kasvu-uralle. Lisäksi Sipilä haluaa näkemyksiä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudesta hallintomallista.

Kysymyksillä on kaksi – tai ainakin alun perin oli kaksi – päätarkoitusta. Niillä halutaan selvittää, sitoutuvatko perussuomalaiset nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan ja hallituksen linjaan eurokriisin hoidossa. Kysymyksillä on myös tarkoitus saada valittua, kumpi tulee hallitusneuvotteluihin: kokoomus vai Sdp.

Sipilä odottaa kysymyksiinsä vastauksia vapunaatoksi. Mutta Sdp:n tie hallitukseen näyttää jo tässä vaiheessa kiviseltä.

Taustalla painavat historiallisen huono vaalitulos ja historiallisen pieni eduskuntaryhmä. Heikon vaalituloksen jäljiltä demarien "kentällä" on suuri halu oppositioon. Myös puolueen päättävissä elimissä on kahta ilmaa: toiset haluavat hallitukseen, toiset oppositioon. Puolueen hartioita pidetään liian kapeina kantamaan hallitusvastuuta kahden Sdp:tä suuremman puolueen kanssa.

Ehkä ratkaisevin tekijä on kuitenkin Sdp:n syvä kahtiajako "rinteeläisiin" ja "urpislaisiin". Vaalien alla juopa saatiin jotenkuten pidettyä piilossa, mutta vaalitappion jäljiltä haavat aukenivat taas.

Demarien saippuaoopperassa uusia käänteitä tulee nopeaa tahtia. Skisma tuli julkisuuteen Jutta Urpilaisen kerrottua avoimesti, ettei Antti Rinne halua häntä eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi, koska heillä on niin suuret näkemyserot politiikasta.

Tilanne vain paheni maanantaina, kun Yle näytti Rinteen ja Slovakian valtiovarainministerin Peter Kazimirin välisen keskustelun. Siinä Rinne kertoo Kazimirille, että Urpilainen on aloittanut kampanjan palatakseen Sdp:n puheenjohtajaksi.

Tiistaina Rinne selitti, että kyseessä oli väärinkäsitys. Yhtä kaikki, keskinäinen epäluulo jäi kytemään, ja se heikentää Sdp:n mahdollisuuksia hallitukseen.

Sipilä toisti pitkin vaalikampanjaa, että hallitusyhteistyön pitää perustua keskinäiseen luottamukseen eikä yksityiskohtaiseen hallitusohjelmaan. Hän on puhunut myös hallituksesta eräänlaisena johtoryhmänä. Mitä ihmettä Sipilä tekisi johtoryhmässään jäsenillä, jotka eivät luota edes toisiinsa, vaikka ovat samasta puolueesta?

Mitä hyötyä Sipilällä olisi riitaisasta puolueesta hallituksessa? Jos Rinne kerran pelkää, että hänet syrjäytetään, uskaltaisiko Sipilä ottaa hänen johtamansa Sdp:n hallitukseen?

Keskustan epäluuloja saattaa herättää myös Rinteen käytös Alexander Stubbin (kok) hallituksessa. Tullessaan valituksi Sdp:n puheenjohtajaksi Rinne lupasi kohottaa Sdp:n profiilia. Niin hän tekikin, hallitusyhteistyön kustannuksella. Sellainen menettelytapa ei ole omiaan lisäämään keskustan luottamusta Sdp:n johtoportaaseen.

Vaikuttaa siltä, ettei Sipilän tarvitse valita kokoomuksen ja Sdp:n väliltä. Demarit tekevät valinnan hänen puolestaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat