Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllätyksiin kannattaa varautua myös Suomen aluevesillä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Epäilty sukellusvenehavainto maanantaina ja tiistaina Helsingin eteläpuolella Suomen aluevesillä on vakava tapahtuma, mutta ei enää varsinainen yllätys. Sotilasliikenne Itämeren alueella on nykyään niin vilkasta, että vastaaviin tapahtumiin kannattaa varautua vastaisuudessakin.

Jo vuoden ajan sekä Suomen ilma- että merivoimien tunnistustehtävien määrä pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella on kasvanut voimakkaasti. Eniten liikkeellä on ollut Venäjän kalustoa. Itämeren Nato-maat ovat reaktiona lisänneet omaa toimintaansa, kuten ovat tehneet myös Suomi ja Ruotsi.

Sotilaallinen toiminta on lisääntynyt samalla, kun Venäjän ja länsimaiden suhteet ovat tulehtuneet Ukrainan kriisin vuoksi. Kasvanut poliittinen jännitys lisää myös alueloukkausten merkitystä. Tyynempinä aikoina ne eivät herätä samanlaista huolta kuin nyt, minkä lisäksi niitä on vähemmän.

Puolustusvoimien päätös tiedottaa tapahtumasta heijastaa vallitsevien olojen herkkyyttä. Syy muutamankin pelotepommin käyttöön oli aiheellista kertoa nopeasti, kun tieto on joka tapauksessa altis leviämään.

Ilmeisesti kyseessä oli myös erityisen selvä vedenalainen Suomen aluevesien loukkaus. Tapahtumien vakavuutta osoittaa se, etteivät kokeneetkaan puolustuslähteet heti muistaneet, milloin pelotepommeja käytettiin viimeksi vedenalaisen tunkeutujan karkottamiseen.

Puolustusministeri Carl Haglund (r) varoi tiistaina visusti sanomasta edes, että kyseessä olisi ollut sukellusvene.

Virallisesti kyseessä on vain sensorihavaintoihin perustuva arvio vedenalaisesta vieraasta kohteesta Suomen aluevesirajan sisäpuolella, ilmeisesti lähellä alueen ulkorajaa.

Merivartiosto selvittää mahdollista alueloukkausta rikoksena, mutta oikeudenkäynnille on tuskin edellytyksiä.

Merivoimat vuorostaan selvittää tapahtumien kulun ja pyrkii tunnistamaan tunkeutujan, ellei ole jo tunnistanut sitä. On epätodennäköistä, että senkään jälkeen kerrottaisiin mahdollisen sukellusveneen alkuperää. Mikään maa ei kerro tarkkaan vedenalaisesta tiedustelukyvystään.

Tärkeintä olisi oppia seuraavien tapausten varalle. Sukellusvene-etsinnät ovat hyvä esimerkki Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön mahdollisuuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat