Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistuksen linjanveto on vielä ennenaikaista

Uuteen hallitusohjelmaan ei pidä kirjata, mihin sote-malliin pyritään. Ensin on tehtävä virkavalmisteluna huolellinen selvitys vaihtoehdoista.

Pääkirjoitus
 
Päivi Sillanaukee
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus saadaan maaliin vain selvittämällä etenemisvaihtoehdot huolellisesti. Tämä on myös nopein etenemistapa.

Sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa sote-uudistuksen valmistelua. Tarkoitus on tehdä virkavalmisteluna huolellinen selvitys vaihtoehdoista.

Työssä otetaan huomioon uudistuksen tavoitteet ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan kannanotot. Koska uudistuksella on laajakantoisia vaikutuksia hallintojärjestelmäämme ja kansantalouteen, vaihtoehtojen vaikutuksia ja kustannuksia on arvioitava ennen päätöksentekoa.

Maaliskuun alussa eduskunta jätti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain käsittelyn kesken, sillä lakiesitystä pidettiin perustuslain kannalta ristiriitaisena. Esitys oli ongelmallinen erityisesti kuntien itsehallinnon ja rahoituksen näkökulmasta.

Vaikka sote-uudistuksella on polttava kiire, uutta mallia ei pidä lyödä lukkoon vielä hallitusohjelmassa.

Ihmisten perusoikeudet eivät nykyisin toteudu, ja tavoite kestävyysvajeen umpeen kuromisesta karkaa vuosi vuodelta kauemmas. Hallitusohjelmassa on siis sitouduttava sote-uudistuksen toteuttamiseen. Jos tuleva sote-malli rajataan taas jo alkuvaiheessa liian yksityiskohtaisesti vailla riittävää tietoa ratkaisun toteutettavuudesta ja vaikutuksista, voidaan jälleen ajautua perustuslain näkökulmasta umpikujaan. Tällöin uudistus siirtyy edelleen.

Jo sote-alueiden lukumäärän tarkka rajaus voi osoittautua perustuslain näkökulmasta ongelmalliseksi. Näin merkittävässä hallintouudistuksessa lainsäätäjän pitää kantaa vastuu siitä, että alueista muodostuu toiminnallisesti tarkoituksenmukaisia ja riittävän kantokykyisiä. Siksi myös aluejaon periaatteita koskevat vaihtoehdot on selvitettävä ennen tarkempia linjauksia.

Vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia koskeva hallituksen esitys ei läpäissyt viime vaalikaudella eduskuntakäsittelyä, aiempaa valmistelua pystytään yhä hyödyntämään. Mahdolliset ratkaisuvaihtoehdot on nyt rajattu aiempaa selvemmin.

Perustuslakivaliokunta nosti esiin kolme mahdollista etenemistietä. Nämä vaihtoehdot ovat väliportaan itsehallintoalue – jolla olisi vaalit ja verotusoikeus –, yksitasoinen kuntayhtymä ja järjestämisvastuun siirtäminen valtiolle.

Sote-uudistuksessa on kyse seuraavan hallituskauden suurimmasta yhteiskunnallisesta muutoksesta. Kuntien rooli ja asema muuttuvat joka tapauksessa merkittävästi riippumatta siitä, mikä malli valitaan uudistuksen pohjaksi.

Sote-uudistuksella on heijastusvaikutuksia myös muihin kunnallisiin palveluihin, ja valmistelun on oltava sen vuoksi avointa. Tätä myös perustuslakivaliokunta painotti.

Sote-uudistuksen tärkein tavoite on tarjota laadukkaat ja yhdenvertaiset palvelut kaikille. Siihen päästään vain johtamalla sosiaali- ja terveydenhuoltoa nykyistä suurempana kokonaisuutena ja kustannustehokkaasti aiempaa vahvemmalla kansallisella ohjauksella. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen on panostettava enemmän, sillä se lisää ihmisten elämänlaatua ja vähentää palvelujen tarvetta.

Valmistelun vaikeutta lisää, että sote-uudistuksen kokonaisuuteen on tarkoituksenmukaista kytkeä myös rahoitusuudistus. Vaihtoehtoisia hallintorakenteita on arvioitava myös siitä näkökulmasta, miten sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaista rahoitusta kannattaisi purkaa.

Myös valtionosuusjärjestelmää pitää väistämättä uudistaa. Lisäksi on otettava huomioon valtion keskus- ja aluehallinnon uudistaminen.

Sote-palvelujen valinnanvapauden laajentaminen edellyttää vahvaa järjestäjää ja siten rakenneuudistusta. Jos valinnanvapautta halutaan lisätä, se vaatii tuekseen perinpohjaisen selvitystyön: on varmistettava, että saadaan kansantaloudellista kustannushyötyä.

Monimutkainen toimintaympäristö synnyttää pirullisia ongelmia. Niihin on vaikea löytää yksinkertaisia ratkaisuja, jos yritetään tehdä julkishallinnon kokonaisuudistus samanaikaisesti. Nyt uudistuksiin on tarkoituksenmukaista mennä sote-kärki edellä.

Päivi Sillanaukee
Kirjoittaja on sosiaali-
ja terveysministeriön kansliapäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat