Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka yrittää vielä, mutta ilman show'ta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kreikan taivallus kohti apupakettinsa viimeistä erää sujuu äärimmäisen hitaasti. Välillä on vaikea edes nähdä kulkusuuntaa.

Kreikalle on luvattu apua. Rahaa on tiedossa viimeistään kesäkuussa, ja potti on runsaat seitsemän miljardia euroa.

Sitä ennen avunantajamaat haluavat varmistaa, että Kreikan nykyinen hallitus noudattaa avun ehdoksi asetettua talousohjelmaa. Kreikkaa patistetaan muun muassa hankkimaan rahaa yksityistämisillä, parantamalla veronkantoa ja kutistamalla julkisen sektorin menoja. Kreikan vastausta odoteltiin eilen.

Edeltävät hallitukset ovat sitoutuneet ehtoihin.

Vasemmistolainen Syriza voitti Kreikan vaalit muutama kuukausi sitten lupaamalla vastustaa talousohjelmaa. Lupaus sai kreikkalaisten tuen ja samalla se sitoi yhteen hajanaisen Syrizan ja sekavan koalitiohallituksen.

Lupaukset ja politiikan realiteetit sekä Kreikassa että avunantajamaissa ovat johtaneet siihen, että Kreikan apu on jumissa. Tuli luvattua sellaista, mitä voivat antaa vain muiden maiden päättäjät, ja heillä taas ei ole liikkumavaraa.

Tiukimmin lukko on kiinni entisissä kriisimaissa. Kun Espanja sai talousapua, se noudatti tarkasti avun ehtoja. Nyt Espanjan pitäisi Kreikan mielestä suostua siihen, että Espanja auttaa osana avunantajablokkia Kreikkaa lähes ehdoitta.

Ylimpänä kreikkalaisneuvottelijana on ollut valtiovarainministeri Gianis Varoufakis. Hän on silminnähden nauttinut maailmanlaajuisesta julkisuudesta, jonka neuvotteluprosessi on hänelle antanut.

Onneksi Kreikan hallitus heräsi ja siirsi Varoufakisin syrjemmälle.

Varoufakis-show ja sen kohtalo kertovat parista tärkeästä asiasta. Kreikan hallitus on hajanainen ja hieman amatöörimäinen. Siinä persoonalla on suuri rooli. Asiat jäävät jumiin, jos niitä hoitaa väärä henkilö.

Lisäksi Kreikka todellakin tahtoo päästä neuvottelutulokseen. Kreikka on matkannut kerta toisensa jälkeen niin sanottujen viimeisten takarajojensa yli. Vielä on aikaa, mutta vain vähän.

Kreikalle tulee maksettavaksi eläkkeitä, palkkoja ja velkoja miljardeittain kesäkuun loppuun saakka. Sen jälkeen on hieman hiljaisempaa.

Kreikan omat tulot ja apupaketin viimeinen osa takaisivat sen, että maa pysyisi maksukykyisten joukoissa. Kesäkuun lopun jälkeen Kreikalle on edelleen luvassa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apua. Eli jos kesäkuun yli pääsee, sen jälkeen maa saattaa selviytyä koko loppuvuoden.

Maailmalla on viime aikoina harrastettu veikkailua ja vedonlyöntiä. On laskeskeltu todennäköisyyksiä sille, että Kreikka ajautuu maksukyvyttömäksi. On myös aprikoitu, miten maalle käy, jos näin tapahtuu joko eurossa pysyen tai siitä luopuen. Vaikutuksia euroalueeseen ja sen jäsenmaihin on myös pohdittu.

Rehellinen vastaus on se kaikkein tylsin. Kukaan ei tiedä kuin muutaman perusoletuksen. Ennakkotapauksia ei ole, ja arvioinnissa tarvitaan enemmän käyttäytymistiedettä kuin taloustiedettä tai matematiikkaa.

Kreikalle käy huonosti, jos se ei halua hoitaa velvoitteitaan tai ei pysty siihen. Tiukka talouspolitiikka on edessä, noudattipa avustajamaiden ehtoja tai ei.

Maksukyvyttömyys ja paluu drakmaan tietäisivät lyhyellä aikavälillä valtavaa sekasotkua, suurta devalvaatiota, sosiaalista hätää ja avustajamaille luototuksesta ja takauksista koituvien tappioiden realisoitumista. Kreikan kriisi olisi paremmin hallinnassa, jos maa pysyisi osana euroaluetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat