Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankin vastuulla on varmistaa, että asiakas ymmärtää riskit

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pankkeja ja vakuutusyhtiöitä valvova Finanssivalvonta (Fiva) kehotti aiemmin tässä kuussa valvottaviaan varautumaan mahdollisiin varallisuuserien yliarvostuksiin markkinoilla. Varoituksen syynä ovat etenkin osakkeiden hinnat, jotka ovat alkuvuoden aikana nousseet pystysuoraan niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

Myös Suomen kiinteistömarkkinat, etenkin toimitilakaupat, ovat alkuvuodesta vilkastuneet, kun ulkomainen sijoitusraha etsii sopivia kohteita.

Kuka varoittaisi yliarvostuksesta pankkien ja vakuutusyhtiöiden asiakkaita? Helsingin Sanomien tekemässä testissä (25. 4.) viiden eri pankin sijoitusneuvojat eivät juuri puhuneet riskeistä, kun testihenkilö etsi kohdetta 5 000 eurolle viideksi vuodeksi.

Moni neuvoja oli sitä mieltä, että etenkin eurooppalaisissa osakkeissa on vielä nousun varaa.

Testi kuvaa pienoiskoossa niin pienten kuin suurtenkin sijoittajien vaikeuksia sopeutua nykyiseen matalan koron maailmaan. Vielä sitä ei täysin näe, sillä esimerkiksi eläkeyhtiöiden alkuvuoden tulokset ovat olleet sijoitustoiminnan tuottojen osalta huippuhyviä.

Nollakorkoihin liittyvät ongelmat ovat vasta edessäpäin. Jos riskittöminä pidetyt mutta nyt heikosti tuottavat pankkitalletukset ja valtionlainat eivät kiinnosta, silloin pitää niin sanotusti siirtyä riskikäyrällä ylöspäin.

Ammattisijoittajalla on tässä haasteita, piensijoittajista puhumattakaan. Pankkien sijoitusneuvojilla on vastuu varmistaa, että asiakas on riittävästi ymmärtänyt, millaista riskiä on ottamassa omassa sijoitusaikataulussaan.

Kuplasta puhutaan silloin, jos varallisuuserien arvostus alkaa täysin irrota reaalimaailmasta.

Esiintymistiheys on kasvanut viime vuosina: teknologiaosakkeisiin syntyi kupla 2000-luvun alussa, ja muutamaa vuotta myöhemmin vuorossa olivat kiinteistömarkkinat ensin Yhdysvalloissa ja sitten osassa euromaita.

Teknokuplasta toivuttiin nopeasti, mutta jälkimmäinen kupla on vaatinut pitkän jälkihoidon.

Osana jälkihoitoa rahapolitiikka on ennätyksellisen löysää, minkä lisäksi Euroopan keskuspankki EKP työntää rahaa markkinoille jättimäisellä valtionlainojen osto-ohjelmallaan. Olosuhteet seuraavan kuplan syntymiseen ovat otolliset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat