Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin haistaa bluffin jo kaukaa – sukellusvenejahti oli osoitus Suomen pelisilmästä

Pääkirjoitus
 
Jenni Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielenliikkeiden seuraamisesta on kuluneen vuoden aikana tullut yhä intensiivisempää. Krimin valloitus ja Itä-Ukrainan sota ovat tehneet Putinin Venäjästä arvaamattoman, pelottavankin.

Kiristynyt turvallisuustilanne näkyi Suomen aluevesillä viimeksi tiistaina, kun Puolustusvoimat jahtasi tuntematonta vedenalaista kohdetta.

Putin itse jättää mieluusti tilaa pohdinnoille. Hän puhuu harkitusti, toimii yksinvaltaisesti eikä paljasta itsestään liikoja. Kokouksissa hän läsnäolijoiden mukaan istuu mieluummin yksin ja näyttää jättävän kuuntelematta osan puheenvuoroista. Luotettujen sisäpiiri on pieni.

Putin-pohdintoihin käytettiin aimo tovi myös Viron entisen presidentin Lennart Meren mukaan nimetyssä turvallisuuspoliittisessa seminaarissa Virossa viime viikonloppuna.

Pääviesti oli yksinkertainen – mutta masentava. Kukaan ei tiedä varmasti.

Moni kuvaili Putinin toimia pelivertauksin. Hän on etevä pokerinpelaaja, haistaa bluffin jo kaukaa. Toisaalta kun muut yrittävät pelata jalkapalloa, Putin jättää säännöt huomioimatta ja saattaa vaihtaa pelin painiksi. EU ja Yhdysvallat eivät puheenvuoroissaan kuulostaneet toiveikkailta siitä, että Putin saataisiin enää neuvottelupöytään perinteisin keinoin.

Toinen vertailukohde oli eläimellisyys. Uhka tekee ihmisistä eläimiä. Pakovaistot aktivoituvat, hormonit voittavat järkipohdinnan. Lihakset ovat toimintavalmiina.

Moni totesi, että heikkona ja nurkkaan ahdistettuna Putin on arvaamattomin. Heikkouden voi aiheuttaa esimerkiksi kurjistunut taloustilanne. Improvisoidut vastareaktiot ovat vaarallisimpia, ja niiksi voidaan laskea esimerkiksi Venäjän toimet Itä-Ukrainassa. Vain harva oli sitä mieltä, että Putin olisi tyytyväinen sodan nykytilaan Itä-Ukrainassa.

Mitä meidän kannattaisi tehdä?

Alkuviikon sukellusvenejahti on esimerkki pelisilmästä. Suomi kertoi havainnoista julkisuuteen poiketen aiemmasta linjasta sen vuoksi, että haluttiin antaa viesti (HS 29. 4.). Me reagoimme, me pelaamme samalla pelikentällä.

Virosta viesti kantautuu selvemmin. Nato-maa Viro ja Yhdysvallat haluavat kertoa toimillaan, että tarvittaessa reaktiohalua ja -kykyä löytyy. Seuraava yhdysvaltalaispanssarivaunu saapuu Viroon näytille tällä viikolla.

Kyse on mielikuvista, joiden ytimessä on eläimellinen ajatus: ei anneta niiden haistaa pelkoa.

Jenni Virtanen jenni.virtanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen
esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat