Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset ja amerikkalaiset ajattelevat rahasta hyvin eri tavoin

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Kevään aikana Suomesta on noussut amerikkalaislehtiin yksi uutinen. Se ei ollut jatkojytky vaan yrittäjä Reima Kuislan 54 000 euron ylinopeussakko.

Republikaanilehti The Washington Times raportoi asiasta otsikolla "War on wealth", sota vaurautta vastaan. Liberaalilehti The New York Times oli Suomelle kiltimpi. Se lähetti Suomeen oman toimittajansa, joka selitti suomalaisten ajattelutapaa: "Täällä ajatellaan, että jos se kirpaisee pikku kaveria, sen pitää kirpaista myös isoa kaveria."

Suomalaiset ja amerikkalaiset ajattelevat rahasta kovin eri tavalla.

Kuten historiansa lukeneet tietävät, Yhdysvallat oli verokapina, josta tuli valtio. Maa ei ole unohtanut juuriaan.

Yhdysvalloissa yrittäjät jo monet muutkin maksavat veronsa sekillä, joka lähetetään verottajalle. Niin teen itsekin. Kun kirjoittaa summan ensin numeroin ja sitten kirjaimin, jokainen kynänpiirto kasvattaa katkeruutta valtiota kohtaan.

Ei ihme, että YouGov-tutkimuslaitoksen viimevuotisessa kyselyssä enemmistö amerikkalaisista pitää verotusta moraalisesti kyseenalaisena toimintana.

On ymmärrettävää, että valtio haluaa viedä rahansa vaivihkaa, mutta jostain syystä Suomessa rahat halutaan antaakin salaa.

Yhdysvalloissa lääkärimaksut, lasten koulumaksut ja yliopistojen lukukausimaksut ovat jokapäiväinen puheenaihe. Vaikka yhteiskunta maksaisi niistä osan, jokainen tietää, miten kalliita ne ovat. Sen sijaan Suomessa ehdotus hyvinvointipalveluiden todellisen hinnan näyttämisestä tyrmättiin palvelujen saajien syyllistämisenä.

Amerikkalaiset muistuttavat, ettei maa ole luokkayhteiskunta, mutta bisnesluokkayhteiskunta se on. Lisämaksulla saa aina parempaa. Suomalaista jatkuva vertailu ärsyttää, mutta ilmeisesti amerikkalaisten psyyke toimii toisella tavalla.

Myös amerikkalainen juomarahakulttuuri on suomalaisesta kiusallinen. Ravintolalaskuun joutuu rastittamaan, haluaako maksaa tarjoilijalle 18, 20 vai 25 prosentin tipin. Amerikkalaisen mielestä se on vapautta. Minusta se on kauhea riesa.

Ainakin tämän suomalaisen päässä asia kääntyy nimittäin nurinpäin: sen sijaan, että arvioisin tarjoilijan arvoa, murehdin, olenko itse 18 vai 25 prosentin asiakas. Jos rastitan 18 prosenttia, olen köyhä pihi, mutta jos rastitan 25 prosenttia, olen köyhä pihi, joka yrittää teeskennellä jotain muuta. Yleensä ruksin 20 prosenttia ja valun ravintolasta selkärangattomana mössönä.

Amerikkalainen taistelee verottajaa vastaan kuin pieni eläin mutta antaa auliisti hyväntekeväisyyteen. Charities Aid Foundationin viimevuotisessa tutkimuksessa amerikkalaiset jakoivat anteliaisuudessa kärkisijan myanmarilaisten kanssa. Suomalaiset olivat sijalla 25.

Nousisimme tässäkin vertailussa hetkessä kärkeen, jos edes pieni osa maksamistamme veroista muutettaisiin lahjoituksiksi. Kuvitelkaa veroilmoitusta, jossa ihminen voisi muiden menojen jälkeen osoittaa vaikka vain sen viimeisen prosentin veroistaan haluamaansa kohteeseen: rakennetaanko Suomeen uusi urheilustadion, taidemuseo vai moottoritien pätkä?

Luultavasti moni pitää ajatusta kauhistuttavana: mitä siitäkin tulisi, jos ihmiset pääsisivät itse päättämään rahojensa käytöstä! Sekin osoittaa, miten leveä valtameri meidät amerikkalaisista erottaa.

Taivaan portilla ei tiettävästi ole erikoismaksuluokkaa. Päinvastoin, eräiden tietojen mukaan rikkaille on kyseisessä paikassa neulansilmätyyppinen sisäänkäynti, jonka jono etenee yhtä nopeasti kuin länsiafrikkalaisten passintarkastus Yhdysvaltain rajalla.

Amerikkalaiset ovat kuitenkin keksineet, että lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen voi hankkia kappaleen ikuista elämää. Siksi maa on täynnä kirjastoja, museoita ja puistonpenkkejä, jotka kantavat jonkun vauraan nimeä.

Suomessa tällainen olisi tietysti mahdotonta. Suomalainen ajattelee, että miljonäärin kuuluu nöyrästi maksaa valtiolle 54 000 euron ylinopeussakko, mutta jos hän haluaa maksaa saman summan lastensairaalalle, hän on epäilyttävä ihminen.

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Oikaisu 1.5.2015 klo 9.25: Toisin kuin kolumnissa alun perin sanottiin, myös Yhdysvalloissa verottaja voi pidättää verot suoraan palkasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat