Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyproksen jakautuminen kahtia on Euroopan unohdettu haava

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kyproksen kahtiajako on niin turhauttavan sitkeä kiista, että jopa kärsivällisenä miehenä tunnettu YK:n pääsihteeri Kofi Annan löi sen sovittelussa hanskat tiskiin 11 vuotta sitten. Kansanäänestyksessä 24. huhtikuuta 2004 Turkin miehittämän pohjoisosan turkkilaisväestö äänesti Kyproksen jälleenyhdistämisen puolesta, mutta eteläosan kreikkalaisväestö hylkäsi yhdistämissuunnitelman viidennen ja toistaiseksi viimeisen version.

Nyt ensimmäistä kertaa pitkään aikaan toivo sovinnosta kajastaa selvästi kiistassa, joka on uuvuttanut neuvottelijoiden lisäksi rauhanturvaajia, tutkijoita ja ennen kaikkea Kyproksen väestöä.

Kyproksen pohjoisosan turkkilaisväestö valitsi viime sunnuntaina presidentikseen sitoutumattomana ehdokkaana olleen maltillisen vasemmistolaisen Mustafa Akincin, joka on nopeaan tahtiin vauhdittamassa neuvotteluja saaren yhdistämisestä Kyproksen presidentin Nicos Anastasiadesin kanssa.

Puuduttava kiista on välillä ehkä aktiivisestikin unohdettu sen jälkeen, kun Turkin joukot miehittivät Kyproksen pohjoisen kolmanneksen heinäkuussa 1974. Tilanteen vaikutukset heijastuvat kuitenkin paljon laajemmalle kuin Kyproksen runsaan 1,1 asukkaan elämään.

Annanin suunnitelman hylkäämisestä huolimatta Kyproksesta tuli vain viikkoa myöhemmin vappuna 2004 EU:n jäsen.

Saaren pohjoisosa julistautui itsenäiseksi vuonna 1983, mutta vain Turkki on tunnustanut sen. Sittemmin Kypros on vaikeuttanut EU:n yhteistyötä Turkin kanssa ja Turkki on Naton jäsenenä vaikeuttanut Naton ja EU:n yhteistyötä.

Sovinto Kyproksen kahden väestönosan kesken ei ratkaisisi kaikkia saaren kahtiajaosta versoneita ongelmia, mutta olisi hyvä uutinen. Itäiseltä Välimereltä niitä ei ole muuten viime aikoina kuulunut.

Vappuaattona virassaan aloittaneen Akincinin ja Anastasiadesin on määrä tavata heti viikonlopun jälkeen. Molemmilla on mahdollisuus vauhdittaa neuvotteluja yksipuolisilla myönnytyksillä, mutta neuvottelupöydässä on näkymättömänä osapuolena myös Turkki.

Turkin vallastaan tietoinen presidentti Recep Tayyin Erdogan on jo ehtinyt näpäyttää Akincinia liian itsenäisistä kannanotoista. Kyproksen pohjoisosa on taloudellisesti riippuvainen Turkista, jolla on siellä 35 000 sotilasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat