Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia ja EU tarvitsevat vastedeskin toisiaan

Pääkirjoitus
 
Mark Leonard

EU-eron estäminen on brittien oma asia, mutta muutkin voivat iskeä kiilaa EU:ta kammoksuvan eliitin ja kansan väliin.

EU:lla on ongelma, Britannian mahdollinen ero unionista. Pääministeri David Cameron on luvannut järjestää asiasta kansanäänestyksen ennen vuotta 2017, jos hän voittaa parlamenttivaalit ensi viikolla.

Monet pitävät brittejä poikkeuksellisen euroskeptisinä, mutta todellisuudessa he eivät juuri eroa muista EU-kansalaisista. Irtautumista koskevasta vilkkaasta keskustelusta huolimatta vain 17 prosenttia briteistä pitää EU:ta tärkeänä teemana.

Britanniassa EU-kriittisyys on poikkeuksellisen suurta päättäjien keskuudessa: pääministeripuolue konservatiivien kansanedustajista kolmannes haluaa unionista pois, ja eron ymmärtäjiä on sekä mediassa että liike-elämässä. Elitistinen hanke on saatu paketoitua populistisesti.

Itsenäisyyspuolue Ukip hyödyntää brittien huolta maahanmuutosta typistäessään EU:n kysymykseksi kansallisesta rajavalvonnasta. Samalla Ukip tosin ajaa valtapuolueita EU:n ja uudistusten puolelle. Äänestäjätkin ovat alkaneet pohtia, onko ero lopulta hyvä ajatus – tuoreessa mielipidekyselyssä EU-myönteisten osuus oli korkein vuosiin.

EU-jäsenyyden kannattajat ajattelevat samoin kuin Britannian yhtenäisyyden puoltajat viime syksynä Skotlannin itsenäisyyttä koskeneen kansanäänestyksen yhteydessä: voitto tulee tarjoamalla uudistuksia, ei takertumalla nykyiseen.

Jotkut katsovat, että Britannian irtautuminen poistaisi suurimman esteen poliittisesti tiiviimmältä unionilta, joka on välttämätön euron pelastamiseksi. Tosin brittihallitus tuskin estäisi nykyisinkään euromaita syventämästä integraatiotaan, kunhan sisämarkkinoiden eheys turvattaisiin. Britannian ero EU:sta voisi kuitenkin laukaista kierteen, jossa muita maita päätyy samalle tielle.

Britanniassa asuu nyt 2,5 miljoonaa muiden EU-maiden kansalaista, ja ero tekisi heidän tulevaisuudestaan epävarman. Epävakaalle pohjalle ajautuisivat myös ne eurooppalaiset yritykset, jotka ovat investoineet Britanniaan miljardeja.

Ilman Britanniaa EU olisi nykyistä köyhempi ja pienempi. Yhteisestä bruttokansantuotteesta ja budjetista katoaisi kuudesosa, puolustusmenoista neljännes.

Irtautuminen vaikuttaisi EU:n ulkopolitiikkaan. Maailmanpolitiikan painopiste siirtyy kohti itää, ja Yhdysvallat arvioi intressejään uudelleen. EU:n mahdollisuudet näkyvään rooliin ovat paljon paremmat Britannian kanssa kuin ilman sitä.

On tietysti Britannian EU-myönteisten toimijoiden työ vakuuttaa britit unionissa pysymisen hyödyistä, mutta muut maat voivat iskeä kiilaa EU:ta kammoksuvan eliitin ja kansan väliin. Brittihallitusta voidaan kannustaa mukaan uudistamaan unionia, ei haikailemaan erityiskohtelua. Britit pitäisi vakuuttaa siitä, että huoli maahanmuutosta ja euroskeptisyys ovat eri asioita.

EU:n on muutettava etuuksia koskevia sääntöjä ja autettava jäsenmaita kohdistamaan resursseja alueille, joilla tapahtuu nopeita väestömuutoksia. Yksi tehokas keino olisi perustaa maahanmuuton sopeutumisrahasto, josta paikallisviranomaiset voisivat anoa avustusta koulujen ja terveyspalvelujen laajentamiseen sekä asuntojen rakentamiseen.

Britannia pitäisi myös kutsua taloutta ja ulkopolitiikkaa koskeviin keskusteluihin, joihin maa ei nykyisin osallistu – vaikka se on usein itse jättäytynyt sivuun. Euromaiden kokoukset lisäävät brittien pelkoa siitä, että heidät syrjäytetään sisämarkkinoiden päätöksenteosta. Myös ulkopolitiikkaa käsittelevien kokousten pitäminen ilman Britanniaa viestii maan eristymisestä tai alistumisesta. Se pönkittää euroskeptikkojen sanomaa.

Tarvitaan näkyviä puheenvuoroja EU-eron riskeistä. Britit suhtautuvat epäillen poliitikkoihin mutta kuuntelisivat luultavasti työnantajien varoituksia. Jos Britanniassa toimivat Ikean kaltaiset yritykset kertoisivat huolestaan henkilöstölleen, paikallisille kansanedustajille ja medialle, eron hinta konkretisoituisi.

Ensi vuosi on ratkaiseva Britannian EU-keskustelussa. Siksi jäsenmaiden on ryhdyttävä sitouttamaan kumppaniaan ja esitettävä rakentavia uudistusehdotuksia. Vaara ei ole ohi, vaikka valtaan pääsisi labour.

EU-ero nousee esiin yhä uudestaan, jos sen taustalla oleviin rakenteellisiin ongelmiin ei puututa. Paras vastaveto on osoittaa nuorille, että EU tarjoaa ratkaisuja myös heidän sukupolvensa ongelmiin.

Mark Leonard
Kirjoittaja on johtaja European Council on Foreign Relations -ajatushautomossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat