Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurin työväenpuolue on nykyään perussuomalaiset

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Näin työväen juhlapäivänä on paikallaan tutkailla työväenliikkeen nykytilaa. Se on surkea. Suurin työväenpuolue on nykyään perussuomalaiset.

Tuskin koskaan on työväentalojen näyttämöillä esitetty yhtä mielikuvituksellista puskafarssia tai saippuaoopperaa kuin viime päivinä on nähty.

Vaalien alla näytti vähän aikaa siltä, että demarien keskinäiset riidat on haudattu. Se olikin vain välirauha – ruusujen sota jatkui heti vaalien jälkeen.

Jutta Urpilainen kyllä tiesi, mitä teki, kun hän kertoi viestimille, että Antti Rinne ei halunnut häntä eduskuntaryhmän johtoon linjaerimielisyyksien vuoksi. Käsikirjoituksen loppu olikin sitten kuin suoraan Kauniista ja rohkeista: kaikki olikin vain väärinymmärrystä.

Varmemmaksi vakuudeksi riitapukarit julkaisivat yhteisen tiedotteen, jossa he vakuuttivat, että luottamus on molemmin puolin kunnossa.

Niinpä niin. Ja Elvis elää.

Rinteellä on ennenkin ollut taipumusta tehdä suorasukaisia ja liian pitkälle meneviä päätelmiä verraten vähäisistä aineksista. Rinteen hokema "rikkinäinen puhelin" saattoi siis sijaita hänen korviensa välissä.

Sdp:ssä luulisi olevan riittävästi traumoja puoluehajaannuksen ajasta, joka kesti 1950-luvun lopulta 1970-luvun alkuun. Niinä aikoina huonoimpana vuotena 1962 Sdp sai vaaleissa 19,5 prosenttia äänistä ja 38 paikkaa eduskuntaan. Se oli Sdp:n historian surkein vaalitulos aina Urpilaisen puheenjohtaja-aikaan saakka. Rinne alitti vielä Urpilaisenkin asettaman riman. Silloinkin puolueessa – ja eduskuntaryhmässä – oli puolueen sisäinen oppositio.

Alkuperäinen ruusujen sota käytiin vuosina 1455–1485 Englannissa. Vastakkain olivat kaksi Plantagenet-suvun haaraa, Yorkin ja Lancasterin suvut.

Samalla tavalla työväenliike on jakautunut poliittiseen liikkeeseen ja taistelevaan ammattiyhdistysliikkeeseen.

Muille yhteiskunnan toimijoille olisi huomattavasti helpompaa, jos nämä kaksi haaraa kaksi tekisivät nykyistä selvemmän pesäeron: Sdp tulisi toimeen omillaan ja SAK omillaan.

Englannissa ruusujen sota päättyi, kun valtaistuimelle nousi Henrik VII. Hän sai naimakaupalla yhdistettyä riitaisat suvut keskenään. Siitä alkoi Tudor-suvun valtakausi.

Myös Sdp:ssä on kasvamassa vallanperijä, jolta odotetaan paljon. Mutta aika ei ole aivan vielä otollinen Antti Lindtmanille, Eero Heinäluoman oppipojalle.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat