Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brititkin äänestävät lopulta taloudestaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britanniassa torstaina järjestettävien parlamenttivaalien ratkaiseviksi teemoiksi ovat olleet tarjolla maahanmuutto ja EU-jäsenyyden ehdot. Euroopan laajuista kiinnostusta vaaleihin on nostattanut odotus, että vaalien jälkeen ratkeaisi, onko Britannian paikka Euroopan unionin sisällä vai jopa sen ulkopuolella. EU-suhteen tuleva luonne on edelleen suuri ratkaisua odottava kysymys, mutta se ei ole ollut läheskään päällimmäisenä kampanjoiden loppusuoralla.

Kuten useimmissa muissa maissa, myös Britanniassa vaalipäivän lähestyessä talouden kysymykset ovat nousseet tärkeimmiksi asioiksi mielipidekyselyissä ja siten myös kampanjoinnissa.

Pääministerinä viisivuotisen vaalikauden ollut David Cameron vakuuttaa äänestäjille, että hänen johtamansa konservatiivipuolue on osoittanut luotettavuutensa Britannian kansantalouden kääntämisessä nousuun.

Oppositiosta hallitusvaltaan pyrkivä Ed Milliband puolestaan sanoo, että vain hänen työväenpuolueensa labour pystyy parantamaan kotitalouksien asemaa, joka ei ole kohentunut yleisestä talouskasvusta huolimatta.

Äänestäjien mielestä argumentit ovat ilmeisesti tasavahvoja.

Konservatiivihallitus on yhdessä hallituskumppaninsa liberaalidemokraattien kanssa pitänyt Britanniassa vuodesta 2010 lähtien tiukkaa menokuria. Sen kuluessa talous on kääntynyt Euroopan mittapuulla hyvään kasvuun. Siitä äänestäjät antavat konservatiiveille kyselyissä tunnustusta.

Tavallisten palkansaajien asemassa talouskasvu näkyy kuitenkin lähinnä vähäisenä työttömyytenä. Financial Timesin talouskolumnistin Martin Wolfin mukaan Britannian taloudessa on meneillään "heikko, työllisyyttä luova elpyminen".

Kasvu on hitaampaa kuin ennen vuoden 2009 taantumaa. Se ei lisää kotitalouksien käytettävissä olevia varoja tuntuvasti. Milliband varoittaa lisäksi, että konservatiivit kaavailevat merkittäviä lisäsäästöjä sosiaalietuuksista.

Vaalipäivän lähestyessä kumpikaan pääpuolue ei ollut saanut kyselyissä ratkaisevalta näyttävää etumatkaa. Viikonlopun alla ilmaisjakelulehti Evening Standard poikkesi joukosta näyttämällä konservatiiveille viiden prosenttiyksikön johtoa labouriin.

Kyselyt eivät kuitenkaan lupaa kummallekaan suurelle puolueelle enemmistöä parlamentin 650-paikkaisessa alahuoneessa. Talouskysymysten rinnalla kampanjan loppusuoran selvä pääteema on arvailu siitä, millainen hallitus Britanniaan saadaan vaalien jälkeen.

Vaikka konservatiivit saisivat suurimman parlamenttiryhmän, nykyinen yhteistyö liberaalidemokraattien kanssa ei enää sellaisenaan toimi. Pienempi hallituskumppani on kyllästynyt asemaansa, joka kyselyjen mukaan maksaa yli puolet sen 57 paikasta parlamentissa.

Apua ei ole myöskään paljon kohua nostattaneesta maahanmuuttovastaisesta itsenäisyyspuolueesta Ukipista, jolle ennustetaan vain muutamaa paikkaa.

Viimeisinä kampanjapäivinä labour on yhä selvemmin itsenäisyysmielisen Skotlannin kansanpuolueen SNP:n armoilla. Kyseessä on myrkytetty malja: ensin SNP vie labourin perinteisen tuen Skotlannissa, ja sitten riippuvaisuus skoteista syö labourin tukea muualla Britanniassa.

Lopulta Britannia saa vaalien jälkeen kuitenkin uuden hallituksen, jolla on ratkottavana talouskysymysten lisäksi vaikea EU-suhde ja siihen kytköksissä oleva maahanmuuttopolitiikka. Britannian aktiivinen rooli EU:ssa on tärkeä koko Euroopalle. Se ei kuitenkaan selkiintynyt näissä vaaleissa. Kysymys Cameronin lupaamasta EU-äänestyksestä Britanniassa jää avoimeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat