Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapun tärkeimmät puheet käytiin julkisuudelta piilossa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomessa puolueet eivät voi ennen vaaleja olla varmoja, millaisessa hallituskoalitiossa ne voisivat olla mukana. Kaikilla puolueilla on ainakin periaatteessa useita mahdollisia yhdistelmiä, joihin ne sopisivat. Siksi puolueiden vaalitavoitteita ei ole edes tarkoitettu siirrettäviksi sellaisinaan osaksi hallitusohjelmaa, vaan ne ovat markkinointimateriaalia, jonka avulla äänestäjiltä hankitaan kannatusta.

Joskus vaalitulos karsii hallitusvaihtoehtojen määrää rajusti, joskus ei. Tällä kertaa eduskuntavaalien tulos oli sellainen, että mahdollisia hallituspohjia on edelleen useita. Suuri osa puolueista ei vielä tiedä, onko edessä neljän vuoden kausi hallituksessa vai oppositiossa.

Siksi puolueet joutuvat yhä sovittamaan julkiset kannanottonsa sellaisiksi, että niiden jälkeen voi toimia sekä hallituksessa että oppositiossa. Portit täytyy pitää auki joka suuntaan.

Sen saivat huomata sekä hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) että vappupuheiden kuuntelijat. Jos hallitustunnustelija esittää kysymykset, joihin puolueet antavat julkiset vastaukset, kyse on enemmän vaaliohjelmien toistamisesta kuin varsinaisista hallitusneuvotteluista. Miksi kukaan luopuisi nyt vaatimuksistaan, jotka olisivat hyödyllisiä mahdollisella oppositiotaipaleella?

Varovaisuus näkyi varsinkin Sdp:n johdon ja Sdp-johtoisen ay-liikkeen vappupuheissa. Ei voi oikein haastaa riitaa eikä sopuillakaan, kun ei tiedä, mikä on oma asema kuukauden kuluttua. Siksi on parempi lähinnä olla huolestunut ja piirrellä uhkakuvia, joiden torjuntaan on jatkossa valmis.

Puheista voi tehdä oikeastaan vain yhden tulkinnan hallituspohjasta. Vasemmistoliitto aikoo olla tämän kauden oppositiossa. Seuraavaksi puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kuitenkin varautuu puolustamaan omaa paikkaansa, koska puolueen huonoon menestykseen hän näki syitä lähinnä muualla kuin peilissä.

Sdp esiintyi puheissa yhtenäisenä. Puolueen johdon ja ay-johtajien puheissa kannettiin huolta työntekijöiden asemasta sanakääntein, jotka sallivat toiminnan sekä hallituksessa että oppositiossa.

Tärkeimmät puheet vapun aikana käytiin luultavasti puhelimessa puoluejohtajien kesken. Kun sanoja ei osoiteta julkisuuteen, voidaan jo ryhtyä etsimään kompromisseja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat