Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehdistön­vapaustyö on myös turvallisuuspolitiikkaa

Pääkirjoitus
 
Kaius Niemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.

Suomella on monia kansallisia onnistumisia, joista maailmalla puhutaan myönteisesti. Esimerkiksi koulutuksen laatu, kouluruokailu ja puhdas luonto ovat olleet Suomen valttikortteja. Yksi tärkeimmistä perusoikeuksiin liittyvistä ilonaiheista kuitenkin unohtuu liian usein. Olemme olleet lehdistönvapausvertailuissa jo vuosia maailman ykkösmaa.

Washingtonissa sijaitsevassa journalismin historiaa esittelevässä Newseum-museossakin asia jää huomiotta, vaikka lehdistönvapaudelle on osoitettu peräti oma näyttelyhallinsa. Jos Suomessa ei asiaa juurikaan muisteta, on turhaa odottaa huomiota myöskään ulkomaailmalta. Suomella on paljon mahdollisuuksia edistää sananvapautta kansainvälisesti.

Työtä ainakin riittää. Monessa maassa toimittajat, kansalaisjournalistit ja toisinajattelijat ottavat henkilökohtaisia riskejä ja panevat likoon itsensä lisäksi läheisensä.

Vain yksi kymmenestä toimittajaan kohdistuneesta murhasta johtaa tuomioon. Toimittajien vangitsemisiin, kiduttamisiin ja surmiin liittyvät uutiset ovat päivittäisiä. Sananvapautta kunnioittavat maat ovat vähemmistössä.

Tänään sunnuntaina vietetään YK:n kansainvälistä lehdistönvapauden päivää.

Siksi Helsingin Sanomat luo katseensa sananvapauden tilaan Venäjällä ja maailmalla (sivut A 6–A 9). Tilanne Venäjällä on huolestuttava. Erityisesti televisiokanavien sisällöt keskittyvät vahvistamaan hallinnon poliittisia tavoitteita. Moniäänisyys kaventuu, vaihtoehtoisia näkökulmia kuuluu yhä vähemmän. Toimittajia ja opposition edustajia murhataan. Tuoreimpana esimerkkinä on Boris Nemtsovin ampuminen.

Euroopan unionin sisälläkin on varoittavia esimerkkejä. Unkarin valtapuolueen Fideszin ajamat lakiuudistukset ovat kyseenalaistaneet niin sananvapauden kuin oikeusvaltioperiaatteetkin. Lehdistöä, kansalaisjärjestöjä ja oikeuslaitosta on suitsittu huolestuttavalla tavalla. EU:lla on iso työ pitää huoli yhteisestä arvopohjastaan erityisesti jos se alkaa murentua sisältäpäin.

Tasan vuoden kuluttua YK:n kulttuuri- ja tiedejärjestö Unesco järjestää kansainvälisen lehdistönvapauskonferenssin Helsingissä. Suomella on tilaisuus profiloitua sananvapauden edistäjämaana itsenäisyyden satavuotisjuhlallisuuksien alla.

Olisi hienoa, jos suomalainen media, kansalaisjärjestöt ja virallinen Suomi ottaisivat kukin tahollaan yhä aktiivisemman roolin sanan- ja lehdistönvapauskysymyksissä.

Jo nyt monet kansalaisjärjestöt tekevät arvokasta työtä vaikeissa olosuhteissa. Esimerkiksi Naistoimittajat ry on ollut mukana kouluttamassa toimittajia Somaliassa ja Afganistanissa. Ulkoministeriö on rahoittanut näitä ja useita muita hankkeita maailmalla.

Kehitysyhteistyöhankkeissa on mahdollisuuksia painottaa yhä enemmän vapaan sanan edistämistä kohdemaissa. Suomi aikoo esimerkiksi lisätä Myanmarin (entisen Burman) kehitysrahoja kolmesta miljoonasta 16 miljoonaan euroon vuoteen 2018 mennessä. Sotilasjuntan ikeestä avautuvaan luonnonvaroiltaan rikkaaseen maahan kohdistuu paljon kansainvälisiä kehitys- ja investointi-intohimoja.

Paikallinen media on saanut aikaisempaa enemmän vapauksia, mutta toimittajat joutuvat yhä elämään alituisen sensuurin keskellä. Journalisteja vangitaan mielivaltaisesti.

Lehdistönvapaushankkeilla voi olla onnistuessaan suuri merkitys Myanmarin tulevaisuudelle.

Suomelle lehdistönvapauden edistäminen on ennakoivaa laajaa turvallisuuspolitiikkaa. Olemalla eturivissä puolustamassa moniarvoista vapaata sanaa, pidämme samalla huolta oman demokratiamme toimivuudesta ja luomme ympärillemme turvallisempaa maailmaa.

Jotta Suomi on tulevaisuudessakin lehdistönvapauden mallimaa, journalismin elinkelpoisuudesta ja monimuotoisuudesta on tarpeen pitää huolta poliittisin päätöksin kansallisesti.

Niin ikään voimme auttaa kriisialueilla ja autoritaarisissa maissa työskenteleviä toimittajia tavalla, jota lehdistönvapauden kärkimaalta voi odottaakin.

kaius.niemi@hs.fi
Twitter: kaiusniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat