Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porsaanreiät sulkeutuvat hitaasti mutta varmasti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unioni ja Euroopan maat ahdistavat veronkiertäjiä nurkkaan hitaasti mutta varmasti. Sivustatukea tulee Yhdysvalloista.

Taistelu verojen rikollista välttelyä vastaan oli vuosikymmeniä pelkkää sanahelinää. Joissakin maissa veronkiertoa harrastivat nekin, jotka puhuivat veronkiertoa vastaan.

Yksi isoista murroksista tapahtui Yhdysvalloissa muutama vuosi sitten. Suuri sveitsiläispankki UBS oli houkutellut rikkaita amerikkalaisia siirtämään rahaa pankkiin verottajalta piiloon. Toiminta paljastui Yhdysvaltain viranomaisille.

Pankki sai maksukykyynsä suhteutettuna pienet sakot mutta myös ukaasin: jos UBS ei ala tehdä verotietojen vaihdossa yhteistyötä, se menettää toimilupansa Yhdysvalloissa.

Toimiluvan menetys olisi ollut sekä taloudellinen katastrofi että vakava tahra maineelle Yhdysvaltain ulkopuolellakin.

Sveitsi taipui ja antoi pankille luvan paljastaa amerikkalaiset veronkiertäjät.

Samaan aikaan veronkiertäjien nimiä alkoi tulla esille vuotoina Euroopassa.

Murros ei syntynyt poliittisen pinnistelyn ja päättäjien urhean yhteistyön tuloksena vaan ulkopuolisen paineen vuoksi.

Vahva vaikuttaja on Yhdysvaltain tuore Fatca-säädäntö. Sen mukaan ulkomaiset pankit voivat menettää toimilupansa, jos ne eivät paljasta amerikkalaisten suurtallettajien nimiä.

Tämän jälkeen tuuli on tarttunut myös politiikan päättäjien toimiin, ja laittoman veronkierron vastainen toiminta etenee.

Sveitsin rahoitussektoria valvovat viranomaiset ovat jo havainneet, että pankeista tulee yhä enemmän ilmoituksia rahanpesuepäilyistä.

Pari viikkoa sitten näyttö veronkierron hankaloitumisesta tuli Ranskasta. Kosmetiikkayhtiö Nina Riccin perijätär Arlette Ricci sai kolmen vuoden vankilatuomion ja sakot. Oikeuden mukaan Ricci oli piilottanut 20 vuoden ajan rahaa verottajalta.

Ricci oli yksi niistä, jotka paljastuivat, kun HSBC-pankin työntekijä Hervé Falciani antoi viranomaisille tiedot HSBC:n "verosuunnitteluasiakkaista".

Ranskassa Riccin tuomiota pidetään tärkeänä ennakkotapauksena.

Tämä tekee selväksi, että Falcianin listaa pidetään kelvollisena pohjana oikeustoimille ja muutkin listalle päässeet syynätään. HSBC tuskin vastustelee, sillä sitäkin uhkaa oikeus – myös Belgiassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat