Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienet puolueet ovat uudessa tilanteessa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen eurooppalaisittain hajanainen puoluejärjestelmä on näiden vaalien jälkeen entistä selkeämmin asetelmassa, jossa eduskunnassa valtaa jakamassa on neljä kohtalaisen suurta puoluetta ja neljä selvästi niitä pienempää puoluetta.

Tästä voisi seurata, että tulevassa hallituksessa on vain suuria puolueita, joilla ei ole mitään pienempien hallituskumppaneiden tarvetta. Asia selviää nyt vapun jälkeisellä viikolla, kun tuleva pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoittaa puolueet, jotka alkavat neuvotella tulevasta hallitusohjelmasta.

Pieniä puolueita ei tällä kertaa välttämättä tarvita, jos hallitusta ei muodosteta vain kahden suuren puolueen varaan. Viime vaalikaudella kokoomuksen ja Sdp:n yhdistelmä ei olisi riittänyt enemmistöön eduskunnassa, joten sillä kertaa kaikki neljä pienempää puoluetta saivat pääsylipun hallitusvastuuseen. Kokoomus halusi rinnalleen porvaripuolueita ja Sdp tarvitsi tasapainon vuoksi vasemmistoliittoa.

Kokemukset hallitustyöstä jäivät hiertämään. Kokoomuksessa ja Sdp:ssä muistetaan vielä pitkään, että vihreät ja vasemmistoliitto jarruttivat päätöksentekoa omilla kynnyskysymyksillään ja lopuksi poistuivat hallitusvastuusta hyvissä ajoin ennen vaaleja. Pienille puolueille oli tarjottu niiden todellista kokoa isompi painoarvo, ja ne käyttivät tilaisuuden sataprosenttisesti hyväkseen.

Juha Sipilän mukaan uudessa hallituksessa on vähintään kolme puoluetta mutta ei missään tapauksessa kuutta. Määrää rajaa se, että Sipilän tavoitteena on tehdä hallituksesta entistä joukkuemaisempi ja yhtenäisempi.

Oppositiosta ainakin tulee laajempi ja hajanaisempi kuin se oli viime kauden alussa. Eduskuntatyölle ja keskustelulle se voi olla myös hyväksi.

Jos hallitus muodostuu kolmen suuren puolueen varaan, sille tulee sisäsyntyinen ongelma, johon on oma suomalainen sananlaskunsakin: kahden kauppa on kolmannen korvapuusti. Tällöin käy helposti niin, että joissakin kysymyksissä kaksi liittoutuu kolmatta vastaan, elleivät puolueiden suhteet ole poikkeuksellisen hyvät ja luottamukselliset.

Neljän suuren puolueen hallituspohjallakin on teoretisoitu, mutta se vaatisi kokoomusta ja Sdp:tä perumaan puheensa siitä, etteivät ne mahdu samaan hallitukseen.

Kolmen suuren asetelma ei paljon muutu myöskään silloin, jos jokin pienistä puolueista nousee hallitukseen ikään kuin yhden suuremman apupuolueeksi. Ikuinen hallituspuolue Rkp tulee tietenkin ensimmäiseksi mieleen.

Kolmen suuren ja vähintään yhden pienen puolueen mukanaolo hallituksessa voisi tosin tarjota keskustalle mahdollisuuden päästä irti yhä hankalammilta näyttävistä ennakkopuheista, joiden mukaan hallitukseen tulisi vain 12 ministeriä.

Uuden tilanteen lisäksi osa pienemmistä puolueista joutuu pesemään jälkipyykkiä vaalitappioidensa syistä. Kristillisdemokraattien yhden paikan menetys ryöpsäytti jälleen esiin keskustelun puheenjohtaja Päivi Räsäsen asemasta. Puolueen nuorisojärjestö vaati jo pari päivää vaalien jälkeen perusteellista analyysia tappion syistä ja puolueeseen uudenlaista johtamiskulttuuria.

Lännen Median lehtien kysely puolueiden kuntapoliitikoille osoitti, että paineita puheenjohtajan vaihtoon on myös vasemmistoliitossa. Puolue hävisi kaksi paikkaa, minkä lisäksi puheenjohtaja Paavo Arhinmäen henkilökohtainen äänimäärä Helsingissä suorastaan romahti. Rintamalinjat puolueen sisällä alkavat näkyä, sillä Arhinmäen haastajia on jo ilmaantunut, samoin keskustelun hyssyttelijöitä.

Vihreiden Ville Niinistö on puolueessaan vahvassa asemassa, kun vihreät palasivat kannatuksessaan vuoden 2007 vaalien tasolle eli 15 paikkaan. Hallituksesta vihreät saattavat silti olla alkavan kauden jäähyllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat