Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkamiehet tuntevat alansa mutta ovat eri mieltä keskenään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vaikka politiikasta kiinnostuneet keskittyvät nyt pohtimaan eri hallituspohjien todennäköisyyksiä, avainpoliitikot valmistautuvat kulisseissa jo täyttä vauhtia varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

Hallitusneuvottelujen aikana ja hallituksen alkutaipaleella poliitikot pääsevät suostuttelun kohteiksi. Asialla ovat aktiivisten kansalaisten lisäksi etujärjestöt, asiantuntijat – ja virkamiehet.

Useimmat puolueiden vaalilupaukset liikkuivat ylätasolla. Virkamiehet ovat avainasemassa, kun niistä valmistellaan käytännön päätöksiä.

Sosiaaliturva ja peruspalvelut ovat asioita, joista useimmilla kansanedustajilla on mielessään jonkinlainen peruslinja, mutta yksityiskohtien ryteikössä he joutuvat turvautumaan virkamiesten apuun.

Virkamiesten ajatteluun voi tutustua äskettäisen Sosiaalibarometrin avulla. Sosiaali- ja terveysalan järjestöjä edustavan Soste ry:n kyselyssä vastaajina oli sosiaali- ja terveysalan esimiesasemassa olevia virkamiehiä valtiolta ja kunnista.

Virkamiehiä pidetään usein puolueettomina asiantuntijoina, joilla on yksi yhtenäinen mielipide. Sosiaalibarometri osoittaa, että kannat vaihtelevat.

Kun kuntien sosiaali- ja terveysjohtajien mielipiteet jaotellaan heidän taustansa perusteella, erot tulevat esiin.

Terveyspuolelta tulevista johtajista kaksi kolmasosaa on sitä mieltä, että perusturvan taso on Suomessa riittävä. Puolet heistä ei korottaisi mitään etua.

Sosiaalipuolen koulimista johtajista perusturvaa pitää riittävänä vain kolmannes. Jokainen heistä korottaisi ainakin jotain etuutta.

Erolla on merkitystä, kun uusi hallitus ryhtyy tekemään valintoja määrärahojen mahdollisista leikkauksista sekä kompastuneen sote-uudistuksen jatkosta.

Terveysalan edustajat ovat perinteisesti saaneet oman äänensä kuuluviin. Myös tulevan hallintomallin rungoksi kaavaillut sairaanhoitopiirit ovat vankasti terveysalan ammattilaisten hallussa.

Erilaisten eturyhmien paineet ovat osaltaan estäneet sosiaali- ja terveysalan suuret uudistukset. Hallitusneuvotteluihin istuvien poliitikkojen on hyvä tiedostaa, että eturyhmäajattelu ulottuu myös hallinnon sisälle. Sosiaalialalla virkamiehet katsovat maailmaa eri suunnasta kuin terveysalalla. Heiltä voi saada eri vastaukset samaan kysymykseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat