Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän urakka vaikeutui hivenen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Juha Sipilä
Juha Sipilä Kuva: Rio Gandara / HS

Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) siirtyy urakassaan tällä viikolla uuteen vaiheeseen. Maanantaina hän kertoi, että tarkoitus olisi valita hallitusneuvotteluihin tulevat puolueet torstai-iltaan mennessä. Varsinaiset hallitusneuvottelut – jotka pidetään tällä kertaa valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa – alkavat suunnitelman mukaan perjantaina iltapäivällä.

Sipilä pyhitti lähes koko maanantaipäivän jatkokeskusteluille perussuomalaisten kanssa. Keskustajohto oli yllättynyt perussuomalaisten vastauksista hallitustunnustelijan kysymyksiin ja oli niihin pettynyt. Perussuomalaisten vastaukset eivät vastanneet sitä, mitä puheenjohtaja Timo Soinin kanssa oli alustavasti keskusteltu.

Eniten epäilyksiä keskustassa ovat herättäneet perussuomalaisten vastaukset maahanmuuttoon, eurokriisin hoitoon, julkisen talouden sopeutustoimiin ja verotukseen.

Sipilä haluaa perussuomalaiset hallitukseen – jos ei muuten, niin vastuuta kantamaan. Sen voi päätellä siitä, että maanantain keskusteluihin Soinin kanssa oli varattu lähes koko päivä, lyhyttä työmarkkinajärjestöjen tapaamista lukuun ottamatta. Muiden puolueiden johtoa Sipilän on aikomus tavata tänään tiistaina.

Perussuomalaiset ovat oikeutettuja hallitukseen muun muassa sen vuoksi, että puolue nousi vaaleissa toiseksi suurimmaksi, kun muut hävisivät enemmän. Puolueen asemaa vankistaa myös se, että Sdp ja kokoomus eivät näytä mahtuvan samaan hallitukseen. Sen on taustakeskusteluissa kumpikin puolue sanonut, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne myös julkisesti. Sdp:n mahdollisuuksia hallitukseen heikentävät puolueen sisäiset riidat.

Näyttää siis vahvasti siltä, että enemmistöhallitusta ei saada aikaan ilman perussuomalaisia. Siksi puolue vastasi – voimainsa tunnossa – kiperimpiin kysymyksiin vaaliohjelmansa mukaisesti, joustamatta yhtään. Soini antoi sen tapahtua.

Meneillään taitaa olla ilmiö, joka on yleinen työmarkkinaneuvotteluissa – ja uhkapeleissä. Sitä kutsutaan suojanokitukseksi.

Esimerkki suojanokituksesta voisi olla vaikkapa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallitustunnustelijalle esittämä lista työelämän muutoksista, joita elinkeinoelämä haluaa. Lista on tarkoituksella pitkä, jotta siitä on varaa ottaa jotain pois.

Soini taitaa pelata kahdella rintamalla. Hän hyväksyi perussuomalaisten tiukat linjaukset hallitusneuvottelujen pohjaksi. Näin hän ei joudu ottamaan oman puolueväen kritiikkiä vastaan. Sipilä joutuu olemaan se ikävä tyyppi, jonka tehtävänä on sanoa, että perussuomalaisten linjaukset ovat mahdottomia hallituksen linjauksiksi.

Keskustajohdon paljastus, että Soinin kanssa oli alustavasti puhuttu aivan muunlaisista linjauksista, oli taas vastaveto Soinin siirrolle. Keskusta osoitti perussuomalaisille, että näiden puheenjohtaja olisi valmis huomattaviinkin kompromisseihin.

Heti vaalien jälkeen näytti siltä, että Sipilällä on hallituspohjaksi kaksi perusvaihtoehtoa ja kolmas vielä varalla. Perusvaihtoehdot olivat perusporvarihallitus tai peruspunamulta. Siis keskusta ja perussuomalaiset sekä kokoomus tai Sdp. Näiden lisäksi keskusta haluaa hallitukseen Rkp:n, jos ei muusta syystä, niin tasapainottamaan perussuomalaisia.

Mikäli perussuomalaiset eivät ole valmiita tinkimään linjauksistaan, Sipilä joutunee vielä kerran yrittämään, josko kokoomus ja Sdp saataisiin mahtumaan samaan hallitukseen. Jollei sekään onnistu, yksi enemmistövaihtoehto on nykyaikainen versio kansanrintamahallituksesta: keskusta, Sdp, Rkp ja vihreät. Vasemmistoliitto on omilla talouslinjauksillaan jo pelannut itsensä oppositioon. Perinteisellä porvarihallituksella – keskusta, kokoomus, Rkp ja kristillisdemokraatit – enemmistö eduskunnassa jäisi liian niukaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat