Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päästökatto halutaan käsiohjaukseen

Pääkirjoitus
 
Timo Korpela

Ilkka Savolainen kirjoitti (HS Vieraskynä 4. 5.), että EU:ssa "suurin osa päästöjen vähenemisestä on tarkoitus saavuttaa unionin yhteisen päästökaupan avulla". Päästökauppa sinänsä on kuitenkin sivuseikka. Pääasia on EU:n päättämä, ajan myötä tiukentuva vuosipäästöjen sallittu kokonaismäärä.

Kaupankäynti päästöoikeuksilla ja niiden markkinahinta eivät juuri vaikuta päästöjen alenemistahtiin. Sen määrää aleneva päästökatto. Päästöoikeuksien hinta kertoo vain siitä, että päästörajojen alle on päästy päästökaupan alaisen teollisuuden kohtuullisin ponnistuksin. Sen taas ovat tehneet mahdollisiksi ennustettua hitaampi talouskasvu ja nopeampi tuuli- ja aurinkosähkön tuotannon kasvu. Ponnistelemaan on pantu sähkön (pien)ostajat ja veronmaksajat.

Parlamentti ja komissio haluavat ottaa päästökaton jatkuvaan poliittiseen käsiohjaukseen. Tavoitteina ovat nykyistä korkeammat päästöoikeuksien hinnat, kalliimpi sähkö kaikille ja suuremmat päästöoikeuksin myyntitulot Keski- ja Etelä-Euroopan valtioille. Kun Pohjoismaissa hiilisähköä tuotetaan vähän, päästökauppatulotkin jäävät pieniksi. Sähkön hinta nousee silti. Siihen riittävät vähäinenkin hiilisähkö ja vahvistuvat siirtoyhteydet Keski-Eurooppaan.

Timo Korpela
tekniikan tohtori, professori emeritus, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat