Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entä jos Suomen jämähdys johtuukin koulutus­järjestelmästä?

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Hyvä opiskelija. Keskeyttäisitkö opintosi, jos saisit satatuhatta euroa ja mahdollisuuden toteuttaa unelmiesi projekti?

Yhdysvaltalainen opiskelija Chris Walker, 21, teki juuri niin. Lapsesta asti koodannut Walker opiskeli matematiikkaa Dartmouth Collegessa, mutta turhautui. Sitten hän kuuli Peter Thielin säätiöstä.

Thiel on miljardööri, yksi PayPal-maksujärjestelmän kehittäjistä ja Facebookin varhaisista sijoittajista. Thielin mielestä Yhdysvallat on jämähtänyt ja kaipaisi Piilaaksolle ominaista vipinää.

Jämähtäminen johtuu osin yliopistoista, Thiel väittää. Ne ovat kalliita, ruokkivat yhdenmukaisuutta eivätkä opeta yrittäjyyttä. Siksi Thiel houkuttelee lahjakkuuksia startup-yrittäjiksi kesken opintojensa.

Thielin säätiö on viidessä vuodessa myöntänyt stipendin 83 valopäälle. He ovat kehitelleet muun muassa uudenlaista pyörätuolia, edullista aurinkoenergiaa ja oppimispelejä. Firmat eivät ole tehneet läpimurtoja, ainakaan vielä.

Thielin puheet ovat herättäneet kritiikkiä. Dropouteista ei yleensä tule menestysyrittäjiä vaan hampurilaisten paistajia, väittää menestynyt yrittäjä ja opettaja Vivek Wadhwa The Chronicle of Higher Education -julkaisussa.

Vaalien perusteella Suomessa vallitsee konsensus kahdesta asiasta. Yksi: jämähtänyt Suomi kaipaisi säpinää ja yrittäjyyttä. Kaksi: osaaminen pelastaa Suomen. Ja yliopistot kouluttavat niitä osaajia.

Entä jos jämähdys johtuukin koulutusjärjestelmästä, joka tuottaa järjestelmälle uskollisia sopeutujia eikä riskinottajia?

Ajatus on pelottava. Mutta vielä pelottavampaa on se, ettei Suomessa ole korrektia pohtia moista ääneen leimautumatta vapaan sivistyksen viholliseksi.

Yliopistojen ykköstehtävä ei ole tuottaa startup-yrittäjiä, vaan antaa valmiudet moneen vaativaan ammattiin ja tuottaa tarpeellista tutkimusta.

Mutta miksi yliopistoja sitten tarjotaan vastaukseksi myös yrittäjyyteen? Thielin säätiön toiminnan voi kyseenalaistaa, mutta se on sentään esittänyt vaihtoehtoisen toimintamallin.

Chris Walker kehittää nyt Thielin rahoituksella videopeliä. Sitä voidaan kenties joskus käyttää matematiikan opetuksessa, Walker kertoo Aalto-yliopiston Aino-lehdessä: "Minut valittiin ohjelmaan siksi, että uskoin tekeväni työtä, jolla on merkitystä. Pystyin työskentelemään itsenäisesti ja tekemään matematiikan oppimisesta mielekkäämpää."

Jaakko Lyytinen jaakko.lyytinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat