Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimus on vasta aivan alkutekijöissään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinajärjestöt jatkavat neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta samaan aikaan hallitustunnustelujen kanssa. Mahdollinen sopimus on vielä aivan levällään. Varmaa ei ole, syntyykö koko sopimusta, vaikka kaikki järjestöt ovat sitoutuneet tavoitteeseen jollain tapaa. Keinoista järjestöt sitten ovatkin täysin eri mieltä.

Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) on pyytänyt järjestöiltä esityksiä keinoista, joilla saataisiin aikaan viiden prosentin tuottavuushyppy. Tavoite on melkoisen kunnianhimoinen.

Mikäli tavoitteeseen päästään, talouskasvun oletetaan vauhdittuvan. Työttömyys pienenisi ja verotulot lisääntyisivät. Kasvun ansiosta julkisen talouden sopeutustoimien mittaluokka voisi silloin jäädä pienemmäksi kuin nykyisen nollaa hipovan kasvun aikaan.

Eniten puhetta on herättänyt Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ehdotus vuosityöajan lisäämisestä sadalla tunnilla eli noin kahdella ja puolella viikolla, palkkoja korottamatta. Esitys ei ole EK:lta uusi.

Työajan lisääminen EK:n toivomalla tavalla lisäisi tuotantoa, mutta ei varsinaisesti tuottavuutta. Tuottavuus ei kasva, vaikka työaika kasvaisi. Yksikkötyökustannukset kyllä pienenisivät, kun palkat pysyisivät ennallaan. Palkansaajat eivät kuitenkaan hyväksy työajan pidentämistä ilman palkankorotuksia.

Nykytilanteessa on paljon samaa kuin 1990-luvun alun lamassa ja Esko Ahon (kesk) porvarihallituksen alkuajoissa. Aho yritti maahan yhteiskuntasopimuksen nimeä kantavaa työehtosopimusta. Välimiehenä hänellä oli Suomen Pankin johtaja ja moninkertainen pääministeri Kalevi Sorsa (sd). Silloinkin puhuttiin rakenteellisesta kilpailukykyongelmasta.

Sorsan sopimus olisi pienentänyt nettopalkkoja viitisen prosenttia. Yksikkötyökustannusten alentamisesta käytettiin nimitystä sisäinen devalvaatio.

Sorsan sopimus kaatui Metalliliiton ja Paperiliiton vastustukseen.

Ei tullut sisäistä devalvaatiota, tuli aivan perinteinen devalvaatio, siis markan arvon alentaminen muihin valuuttoihin nähden. Vuotta myöhemmin markka vielä päästettiin kellumaan, jotta keinottelu markalla loppuisi.

Jotain eroa niistä ajoista tähän päivään sentään on. Suomi ei voi vaikuttaa euron arvoon. On keksittävä jotain muuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat