Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet työtavat ovat nyt koekäytössä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat perjantaina iltapäivällä valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa, mikäli asiat etenevät hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk) piirustusten mukaan.

Neuvotteluissa pitäisi syntyä uudenlainen strateginen hallitusohjelma eli lista keskeisimmistä asioista, jotka hallitus haluaa saada aikaan nelivuotiskautensa aikana. Heti alkuun on tarkoitus tehdä myös suhteellisen tarkat suunnitelmat siitä, mitkä ovat uuden hallituksen päätökset säästöistä ja sopeutuksesta.

Strateginen paperi ei kuitenkaan yksin riitä nelivuotiskauden kaikkien tavoitteiden kuvaamiseen. Siksi kesän aikana on tarkoitus neuvotella vielä hallituksen toimintasuunnitelma eli kertomus siitä, miten muutokset laitetaan täytäntöön.

Syksyllä olisi siten pöydässä ainakin kolme merkittävää asiakokonaisuutta. Ne kaikki viimeistellään kesän aikana silläkin uhalla, että siinä palavat niin keskeisten poliitikkojen kuin virkamiestenkin lomat. Toimintasuunnitelman lisäksi syksyn budjettiriihessä sovitaan julkisen talouden suunnitelma neljäksi vuodeksi, vuoden 2016 budjetti ja ehkä vielä lisäbudjetti tälle vuodelle.

Hallituksen muodostaminen ohjelmineen etenee nyt uudella tavalla, kuten Juha Sipilä puhui jo ennen vaaleja. Poliittisen toimintatavan muutos ei ole syntynyt yksin Sipilän pääkopassa, vaan puolueiden edustajat ja keskeiset virkamiehet alkoivat luonnostella uutta mallia hyvissä ajoin ennen vaaleja. Päälinjat esiteltiin joulukuussa, kun valtion ohjausjärjestelmän kehittämistä pohtinut työryhmä julkisti raporttinsa.

Kimmokkeena olivat neljän vuoden takaiset huonot kokemukset, jotka johtivat liian yksityiskohtaiseen ja joustamattomaan hallitusohjelmaan. Samoin taustalla oli virkamiesten turhautuminen siihen, että maan tärkeimmän asiakirjan onnistuminen on pitkälti kiinni hallitustunnustelijan johtamiskyvyistä.

Aiemmin hallitusneuvottelujen juoksutukseen ei ole ollut mallia eikä siihen erään kärjistyksen mukaan ole ollut myöskään muuta tukea "kuin kopiokone". Nyt yritetään uutta muun muassa sillä riskillä, että strategian ja toimintasuunnitelman erottaminen toisistaan ei toimi. Sopu voi rakoilla, kun kesän aikana mennään yksityiskohtiin.

Riskeistä huolimatta hallitusneuvotteluiden ja hallitusohjelman vanha kaava kaipasi uudistamista. Entinen tapa ei toiminut. Suomen ongelmat ovat sitä luokkaa, että hallitustyön on oltava aiempaa tavoitteellisempaa.

Myös taustakoneisto eli virkamieskunta on halunnut kokeilla vanhojen käytäntöjen uudistamista ennen hallitusneuvotteluita. Tästä osoituksena on kaksi kevään aikana ilmestynyttä taustapaperia: ministeriöiden kansliapäälliköiden laatima Suomen tilannekuva neuvotteluiden tueksi sekä ministeriöiden yhteistyönä tehty valtion menojen kartoitus.

Kansliapäälliköt listaavat Suomen yksitoista kiperää ongelmaa, muun muassa osaamisperustan murenemisen ja eriarvoisuuden kasvun. Tällaisille ongelmille on tyypillistä, ettei niihin ole tarjolla yhtä oikeaa ratkaisua vaan useita enemmän tai vähemmän toimivia vaihtoehtoja. Ne ovat myös laajoja ongelmia, joiden selvittäminen vaatii yhteistyötä yli hallintorajojen.

Menokartoituksen avulla hallitusneuvottelijat saavat aiempaa selkeämmän kuvan palveluista ja etuuksista, jotka rahoitetaan joko kokonaan tai osittain valtion varoista. Kartoituksessa ovat mukana verotuet eli muun muassa erilaiset vähennykset ja alemmat verokannat.

Hallituksen vaikeisiin päätöksiin ei ole taustapapereissa valmiita ratkaisumalleja, mutta ainakin päätöksenteon työkalut ovat aiempaa paremmat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat