Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Kuusi neuvoisi?

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kun filosofiassa haetaan omalle näkemykselle perusteluja, palataan toisinaan suuriin oppi-isiin. Mitä Platon halusi? Entä Kant?

Kun seuraava Suomen hallitus alkaa pohtia julkisen talouden sopeutusta, se voisi vilkaista, mitä suomalaisen sosiaalipolitiikan oppi-isä Pekka Kuusi ajatteli.

Lyhyt johdatus kiireisille hallitusohjelman tekijöille löytyy kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd) blogista. Ei tee pahaa, jos uutta kotiaan etsivä vasemmistokin tutustuu ajatuksiin.

Kuusen vuonna 1961 ilmestynyttä 60-luvun sosiaalipolitiikka -kirjaa pidetään yhteiskuntatieteellisen ajattelun merkkiteoksena. Kuusen ajattelu vaikutti voimakkaasti siihen, millaista sosiaalipolitiikkaa Suomeen rakennettiin.

Etuuksia talouden kantokykyyn mitoittavien kannattaa huomata esimerkiksi se, että Kuusen mukaan sosiaalipolitiikan pitää tukea talouskasvua. Järjestelmän tulee siis olla sellainen, että se pelaa kasvun kanssa samaan suuntaan. Sosiaalipolitiikka toimii kasvun ehdoilla – tukee ja avustaa sitä.

Kuusen ajattelussa tästä tulee myös selvä ja demokratiaa korostava työnjako yhteiskuntaan. Tuomiojan mukaan Kuusi korosti eläke- ja sosiaalipolitiikan kehittämisen kuuluvan hallitukselle ja eduskunnalle eikä työmarkkinajärjestöille.

Kuusen mukaan talouskasvu oli päämäärä, ja tulonsiirrot oli sovitettava kasvun rajoihin. Kuusi oletti, että oikea ja riittävä sosiaalimenojen määrä olisi 20 prosenttia bruttokansantuotteeseen suhteutettuna. Kuusi uskoi, että kun tämä raja rikkoutuu, lopputuloksena on epäsosiaalinen politiikka: aktiiviväestöä aletaan syrjiä epäaktiivin väestön hyväksi.

1980-luvulla menojen kasvaessa Kuusi katsoi, että julkisia menoja on karsittava, jotta työllisyyspolitiikka pysyy tehokkaana. Kuusen mukaan erityisesti eläkkeiden mitoitukseen oli tarvetta puuttua.

Kuusi muistutti, että sosiaalipolitiikan tarpeisiin tehtävät tulonsiirrot eivät voi enää kasvaa, koska väestönkasvu ehtyy, elinkeinorakenne muuttuu ja talouskasvu heikkenee pysyvämmin.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan vuonna 2013 Suomen sosiaalimenot olivat 32,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Menojen yhteys talouskasvun tukemiseen on löyhtynyt. Monet etuuksia koskevat neuvottelut käydään työmarkkinajärjestöjen johtamina. Ja – entisen kansanedustajan Osmo Soininvaaran (vihr) mukaan – "vetokratiassa". Järjestelmässä, jossa jokaisella on oikeus estää päätöksenteko.

OIKAISU 7.5.2015. Tekstissä kerrotaan, että sosiaali- ja terveysministeriön mukaan vuonna 2013 sosiaalimenot olivat 32,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Ministeriön mukaan tuohon lukemaan päästään, kun menot suhteutetaan bruttokansantuotteeseen.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat