Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi laki kertoo, onko työ fyysisesti tai henkisesti raskasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työntekijäjärjestöille oli eläkeuudistuksessa tärkeää, että raskasta työtä tekevät otetaan ratkaisussa erikseen huomioon, kun eläkeikää vuoden 2017 alusta lähtien aletaan nostaa.

Viime syksynä käydyissä eläkeneuvotteluissa puhuttiin "työn sankareista" eli pitkään työelämässä olleista työntekijöistä, jotka alkavat väsyä kovan kuormituksen alla mutta eivät uusien sääntöjen mukaan vielä pääsisi eläkkeelle, kun eläkeikä karkaa yhä ylemmäs. Jos ei ole työkyvytön, ei pääse myöskään työkyvyttömyyseläkkeelle, sillä sen kriteereitä ei uudistuksessa lievennetty.

Työn sankareita varten räätälöitiin työuraeläke. Etukäteen sovittiin vain, että se voidaan myöntää 63 vuotta täyttäneelle työntekijälle, joka on tehnyt rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavaa työtä vähintään 38 vuotta.

Työntekijän ei siis tarvitse olla vielä työkyvytön mutta vahvasti menossa siihen suuntaan.

Yksityiskohdat jätettiin lainvalmistelijan eli sosiaali- ja terveysministeriön päänvaivaksi. Etukäteen etenkin eläkeyhtiöissä pelättiin, että laista seuraa mahdottomia tulkintaongelmia ja pettymyksiä, kun hakija kokee työnsä rasittavaksi, mutta eläkeyhtiö on toista mieltä.

Lakiteksti valmistui tällä viikolla. Siinä on saatu odotuksia paremmin kuvatuksi etenkin fyysiset kuormitustekijät. Niitä ovat esimerkiksi suurta lihasvoimaa vaativat työt ja hankalat työasennot.

Kriteereitä ei ole sidottu yksittäisiin ammatteihin, mutta lain perusteluista selviää, että perinteisten miesten duunarialojen lisäksi myös naisvaltaiset hoito-, hoiva- ja siivoustyöt voidaan katsoa fyysisesti raskaiksi sen mukaan, miten työolot työpaikalla on järjestetty.

Entä sitten henkisesti raskaat työt? Lain mukaan työn pitää olla erityisen vaativaa ja poikkeuksellista henkistä kuormitusta aiheuttava vuorovaikutteinen työ. Se tarkoittaa esimerkiksi sosiaalityötä tai käytöshäiriöisten oppilaiden opettamista. Mukaan lasketaan myös työt, joissa joutuu olemaan varuillaan tapaturma- tai väkivaltariskin takia.

Työuraeläkettä pohtivan pitää kriteerien täyttämisen lisäksi laskea tarkasti tuleva eläkkeensä ja miettiä, jaksaisiko sittenkin vielä. Työuraeläke jää pysyvästi vanhuuseläkettä pienemmäksi. Vaihtoehdosta ei haluttu liian houkuttelevaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat