Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ei saanut purjeitaan ylös

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin komission uusi talousennuste tarjoaa lohtua Kreikalle: kasvua kertyy todella heikosti, mutta ei sentään niin heikosti kuin Suomella.

Nyt olisi syytä unohtaa se takavuosien ylimielisyys, jolla suomalaiset suhtautuivat Etelä-Euroopan maiden talouspoliittisiin kykyihin. Jos mañana-mentaliteetia oli siellä, niin olihan meilläkin Jyrki Kataisen (kok) monipuoluehallitus.

EU-komissio valaa yleisellä tasolla optimismia Eurooppaan. Komissio korjaa aiempia oletuksiaan kasvuprosenteista ylöspäin. Korjauksissa ei ole merkittävää desimaalipilkun jälkeinen numero vaan suunta.

Öljyn ja muiden raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet, euro on halventunut ja Euroopan keskuspankki työntää rahaa markkinoille. Nämä tuuppaisut näyttävät työntävän Euroopan taloutta parempaan vauhtiin.

Bruttokansantuotteen kasvu on unionin alueella komission arvion mukaan tänä vuonna vajaat kaksi ja ensi vuonna yli kaksi prosenttia.

Suomi on yksi niistä maista, jotka vetävät saavutusten yhteistä saldoa alaspäin. Suomen talouden arvioidaan kasvavan tänä vuonna 0,3 prosenttia. Komissio laski aiempaa arviotaan Suomen talouden kasvusta.

Vaikka esimerkiksi Espanjalla on rasitteenaan kriisivuosien jättityöttömyys, kasvu paikkaa haavoja. Komission mukaan Espanjan talous kasvaa tänä vuonna melkein kolmen prosentin vauhtia. Vauhti pysyy hyvänä myös ensi vuonna.

Irlanti kiitää jo lähes viiden prosentin kasvuvauhdissa. Portugalistakaan Suomi ei näe enää kuin kantapäät.

Suomen kaltaiseen, nollan pinnassa liikkuvaan surkeaan tulokseen päätynevät EU:ssa tänä vuonna vain Kypros ja Kroatia. Ja nekin näyttävät kiihdyttävän ensi vuonna Suomen ohi.

Kreikan kasvuksi tänä vuonna laskeskellaan 0,5 prosenttia. Vuonna 2016 Kreikan kasvu hurauttaisi vauhdilla ohi Suomen. Ensi vuonna Suomi olisi tämän ennusteen mukaan EU-alueen etana.

Vaikka kasvuprosentteja ja niistä tehtyjä oletuksia voikin vertailla, maat ovat tietysti ihan eri sarjoissa. Luottoluokituksensa pilannut, velkoihin uponnut ja talouspoliittisen uskottavuutensa kadottanut Kreikka voi mennä muutamassa viikossa maksukyvyttömyyden tilaan. Suomi ei sentään.

Vaikka Suomi puhkoo jo rakenteellisen alijäämän katon ja rikkoo julkisen talouden vajeelle asetetun ylärajan, Suomen talous ei ole Kreikan tavoin kriisitalous.

Mutta toisaalta tämä asetelma kertoo jotakin hyvin tuskastuttavaa Suomen päätöksenteosta.

Romahdus ja täyskriisi olisivat oikeastaan kelvollisempia selityksiä tällaiselle epäonnistumiselle kuin se, että Suomi halvaantui vaikeuksien edessä kuin jänis ajovaloissa: puolueet ja työmarkkinajärjestöt käänsivät katseensa horisontista omaan napaansa.

Suomessa on hellitty mielikuvaa, että kovan paikan edessä suomalaiset löytävät aina kansallisen edun. Tätäkin mielikuvaa olisi syytä korjata. Politiikan ja työmarkkinoiden toimijat ovat hukanneet vuosia omien nurkkakuntaisten lyhyen aikavälin etujensa ajamisessa ja toisten selkään puukottamisessa. Jos pienessä veneessä tönii, heiluu puukon kanssa ja unohtaa nostaa purjeet, käy kuten Suomelle on käynyt.

Se pieni puhuri, jota talouden virikkeet nyt tarjoavat muille Euroopan maille, eivät vauhdita Suomen purtta. Jos talouteen iskevät yhtä aikaa suhdannevaikeudet ja iso rakenteellinen murros – kuten Suomessa elektroniikkateollisuuden kato –, talouspoliittisilta päätöksiltä vaaditaan paljon. Seuraavan hallituksen on tartuttava tehtävään heti alkumetreillä, eikä sillä ole varaa epäonnistua edeltäjänsä tavoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat