Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmistoliitto sai eduskunnassa jättipotin

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Legendan mukaan Suomen vasemmisto suunnitteli 1970-luvulla vallankumousta niin, että kun se saisi 101 paikkaa eduskuntaan, se säätäisi sosialistisen lainsäädännön ja väittäisi perustuslakivaliokunnassa, että uudet lait eivät ole ristiriidassa perustuslain kanssa. Näin yhteiskuntajärjestys muuttuisi siististi ja rauhanomaisesti.

Nyt vasemmistoliitto on kahdentoista kansanedustajan puolue. Se siitä vallankumouksesta.

Silti jotain merkillistä tapahtui nykyisen eduskunnan käynnistellessä toimintaansa. Kun eduskuntaryhmät sopivat viime viikolla keskenään eri valiokuntien puheenjohtajista, vasemmistoliitto sai kokoonsa nähden jättipotin: tärkeän ja näkyvän perustuslakivaliokunnan.

Valiokuntien paikkajako toimii samoin d'Hondtin periaattein kuin vaalijärjestelmä, eli käytännössä suuret puolueet jyräävät pienet.

Tällä kertaa eduskunnan 16 valiokunnasta neljä meni keskustalle. Perussuomalaiset, kokoomus ja Sdp saivat kukin kolme valiokuntaa ja vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp kukin yhden.

Suurin ryhmä saa valita ensin mieluisimman valiokunnan. Keskusta otti valtiovarainvaliokunnan – tulevan pääministeripuolueen on hyödyllistä kontrolloida valiokuntaa, jonka kautta budjettiasiat kulkevat. Seuraavaksi perussuomalaiset valitsivat ulkoasiainvaliokunnan, kokoomus otti suuren valiokunnan ja Sdp sosiaali- ja terveysvaliokunnan.

Perustuslakivaliokunta ei tässä vaiheessa kelvannut kenellekään. Suuret ryhmät saivat toisen valintakierroksen, eikä perustuslakivaliokunta houkutellut vieläkään. Kun tuli pienten vuoro, vihreät tarrasivat ympäristövaliokuntaan.

Seuraavana vuorossa ollut vasemmistoliitto havaitsi yllätyksekseen, että perustuslakivaliokunta oli yhä vapaana.

Perustuslakivaliokunta ei ole mikä tahansa valiokunta. Se on paljon vartija, joka viime kaudella muun muassa kaatoi sote-uudistuksen.

Jostain syystä näkyvä paikka lakien perustuslainmukaisuuden pohtijana ei tällä kaudella kiehtonut suuria ryhmiä, esimerkiksi kokoomusta, joka sentään veti valiokuntaa yhtäjaksoisesti 1940-luvulta aina viime kauteen asti. Vasta silloin Sdp mursi perinteen.

Valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin tiistaina Annika Lapintie. Jos hänestä tulee pysyvä puheenjohtaja, hän on sillä paikalla ensimmäinen vasemmistoliittolainen ja vasta valiokunnan historian toinen naispuheenjohtaja. On se vähintään pieni vallankumous.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat