Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oy Suomi Ab kokoaa nyt uutta johtoryhmäänsä

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Vielä tämän kuun aikana Suomen uudeksi pääministeriksi saattaa nousta entinen yritysjohtaja Juha Sipilä (kesk). Useimmista edeltäjistään poiketen Sipilällä on varsin lyhyt kokemus valtakunnanpolitiikasta.

Kuka olisi edellinen yritysjohtajapääministeri? Mauno Koivisto johti Helsingin Työväen Säästöpankkia ja J. K. Paasikivi Kansallis-Osake-Pankkia, mutta heidät muistetaan muista ansioistaan. Väinö Tanner toki oli pitkään Elannon toimitusjohtaja.

Suomalaiset poliitikot ovat kuitenkin viljelleet ahkerasti fraasia Oy Suomi Ab:stä. Nyt politiikan avainpaikalle on lopulta tulossa diplomi-insinööri, joka kertoi vaalikampanjassaan omia kokemuksiaan yrityksen johtamisen ja poliittisen johtamisen yhtäläisyyksistä.

Sipilän puheista välittyy kuva, jossa maan hallitus on eräänlainen yrityksen johtoryhmä ja hallituksen muodostaminen hyvin johdettu strategiaprosessi. Tausta yritysmaailmassa ei ainakaan haitannut Sipilän menestystä vaaleissa. Hän poikkesi poliitikkotyypistä, joka on noussut tehtäväänsä nuorisopolitiikasta alkanutta polkua pitkin.

Mutta kuinka paljon yrityksen johtaminen muistuttaa Suomen johtamista pääministerin paikalta?

Toimitusjohtajan maailma on kaksijakoinen. Yrityksessään hän on huipulla käytännössä lähes diktaattorin valtuuksin. Hän saa muokata organisaation haluamakseen ja valita johtoryhmänsä jäsenet. Hyvä johtaja keskustelee alaistensa kanssa ja kuuntelee heidän näkemyksiään, mutta hän on kuitenkin se, joka sanoo viimeisen sanan.

Maailmalla on kirjoitettu monia sankaritarinoita johtajista, jotka ovat saaneet hoidettavakseen huonossa kunnossa olevan yrityksen ja muuttaneet sen menestystarinaksi. Matkalle on voinut osua suuria irtisanomisia, yrityskauppoja ja jopa toimialan vaihtoja.

Toimitusjohtajan maailmalla on myös toinen puolensa. Omistajat ovat valinneet hänen vahtikoirakseen hallituksen, jolle hän joutuu kertomaan jokaisessa kokouksessa yrityksen saavutuksista. Toimitusjohtaja voi jonkin aikaa rupatella mainetutkimusten tuloksista ja saavutetuista sertifikaateista, mutta varsin pian hänen täytyy siirtyä ydinasiaan: Mikä on yhtiön taloudellinen tulos? Mikä on kannattavuus, ja millainen on kasvu?

Hallituksen hiillostus ei näy julkisuuteen, mutta jos tulos ei miellytä, jonain päivänä voi yhtiöstä tulla tiedote, jossa kerrotaan toimitusjohtajan pestin päättyneen "yhteisestä sopimuksesta" tai "perhesyistä", jolloin johtaja lähtee "etsimään uusia haasteita". Usein lähtöä helpottaa rahallinen korvaus.

Pääministerin maailma muistuttaa yritysjohtajan maailmaa niin kuin peilikuva muistuttaa kohdettaan.

Jos maan hallitus on pääministerin johtoryhmä, hän ei saa valita kuin korkeintaan oman puolueensa edustajat. Pääministeri ei ole diktaattori. Periaatteessa muut ministerit voivat jyrätä hänet äänestyksessä. Hän ei voi vaihtaa valtion toimialaa eikä hankkiutua eroon hankalista kansalaisista.

Pääministeri on valtionhallinnossa huipulla, mutta hän ei voi määrätä, miten verottaja kohtelee yksittäistä yritystä tai millainen on ely-keskuksen ympäristölupapäätös. Päätöksentekoa rajoittavat niin lakisääteiset menot, kolmikanta, EU kuin perustuslakikin.

Pääministerin täytyy nauttia eduskunnan luottamusta hiukan samoin kuin toimitusjohtajan yrityksen hallituksen luottamusta, mutta varsinkin oppositio arvostelee pääministeriä julkisesti, eikä hallituskumppanikaan malta aina pitää suutansa supussa.

Entä sitten tulosten mittaaminen? Valtion tehtävä ei ole tuottaa voittoa, vaan jollekin kansalaiselle tärkeää on Puolustusvoimien rahoitus, toiselle peruskoulun ainevalikoima, kolmannelle avioliittolain muuttaminen ja neljännelle saman lain muuttamatta jättäminen.

Vaikka pääministeri olisi omasta mielestään täyttänyt lupauksensa, äänestäjät saattavat seuraavissa vaaleissa vaihtaa päättäjiä.

Henkilöstökonsulttien mukaan hyvässä työssä on kirkas toimenkuva, yksinkertaiset mittarit, johdonmukainen ja kannustava palaute, mahdollisuus keskittyä omaan työhön sekä oikeudenmukainen palkitseminen.

Pääministerin tehtävä ei täytä näitä tunnusmerkkejä.

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi
Twitter: mattikalliokosk

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen
esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat