Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä valitsi pohjaksi porvarihallituksen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä lähtee muodostamaan hallitusta porvaripohjalta: keskustan lisäksi mukaan tulevat perussuomalaiset ja kokoomus. Ellei kukaan keksi parempaa nimeä, kokoonpanon nimeksi vakiintunee perusporvarihallitus – jos hallitus siis syntyy tältä pohjalta.

Kolmen suuren porvaripuolueen hallitus olisi ainakin ideologisesti melko yhtenäinen. Puolueet löytänevät kompromissin varsinkin hallituksen keskeisestä tehtävästä, julkisesta taloudesta. Vaikeinta kokoonpanossa saattaa olla perussuomalaisten ja kokoomuksen EU-näkemysten yhteen sovittaminen.

Kenties Sipilä on ottanut oppia menneen vaalikauden hallituksista, joissa oli liian monta puoluetta ja jotka olivat ideologisesti erittäin hajanaisia.

Sipilän mukaan hänen ykkösvaihtoehtonaan oli neljän suuren hallitus, jossa olisi ollut mukana myös Sdp. Sitä yritettiinkin moneen kertaan, mutta Sdp:tä ja kokoomusta oli lopulta mahdoton saada samaan hallitukseen.

Vaikka hallitukseen on tulossa vain kolme puoluetta, sillä on takanaan tukeva enemmistö: yhteensä 124 edustajaa, jos perussuomalaisten eduskuntaryhmä vain pysyy puheenjohtaja Timo Soinin pillin tahdissa.

Sipilä sanoi pyöreästi "kokonaisarvion" olleen syy siihen, miksi sekä Sdp että Rkp jäivät hallituksen ulkopuolelle. Joitain "kokonaisarvioon" vaikuttaneita asioita lienee lupa arvailla.

Rkp oli mukana vielä tunti ennen lopullista päätöstä. Puolue kävi kuitenkin keskustajohdon mielestä lopulta tarpeettomaksi: perussuomalaisten ja Rkp:n politiikan yhteen sovittaminen olisi saattanut haitata hallituksen toimintaa.

Pienemmällä määrällä puolueita hallitus selviää vähemmillä ministereillä. Suomen maineesta arvoliberaalina maana saa pitää huolen kokoomus ja erityisesti sen puheenjohtaja, suomenruotsalainen Alexander Stubb, joka on todennäköisesti seuraavan hallituksen ulkoministeri.

Keskustalla tuskin on pelkoa, että kokoomus ja perussuomalaiset lyöttäytyisivät jossain asiassa yhdessä keskustaa vastaan. Siksi apupuoluetta ei tarvittu.

Mikäli hallitukseen olisi otettu kokoomuksen sijasta Sdp, olisivat Rkp:nkin mahdollisuudet olleet paremmat, jo pelkästään hallituksesta syntyvän mielikuvan vuoksi.

Sdp:n tie hallitukseen katkesi viimeistään keskiviikkoiltana, kun Sipilän ajama yhteiskuntasopimus kaatui. Sipilä lakkasi yrittämästä sopimusta etujärjestöjen kanssa huomattuaan, ettei sopimuksesta kuitenkaan tule niin kunnianhimoista ja yksityiskohtaista kuin hän olisi halunnut.

Joku olisi voinut kertoa Sipilälle etukäteen, ettei hankkeella ole onnistumisen mahdollisuuksia. Tavoite oli erittäin kunnianhimoinen mutta aikataulu suoraan sanottuna mahdoton. Lisäksi asioita yritettiin saada tapahtumaan väärässä järjestyksessä.

Sipilä oli varmasti liikkeellä vilpittömin mielin, mutta työmarkkinoilla sellaiseen vilpittömyyteen ei ole totuttu luottamaan.

Sdp:n ja ammattiyhdistysliikkeen kytköksestä ei missään vaiheessa puhuttu neuvottelupöydissä, mutta taustalla se kummitteli.

Hallituksesta näyttäisi siis tulevan ideologisesti yhtenäinen. Hallituksella on kuitenkin vastassaan punavihreä oppositio: Sdp, vasemmistoliitto ja vihreät. Rkp ja kristillisdemokraatit jäävät enemmän omiksi pieniksi saarekkeikseen.

Saa nähdä, miten vasemmistolainen ammattiyhdistysliike alkaa suhtautua perusporvarihallitukseen, jossa työväkeä edustaa perussuomalaiset – varsinkin kun julkisen talouden sopeutustoimet aiotaan yhteiskuntasopimuksen kaaduttua tehdä rankimman mukaan. Kokemukset lähihistoriasta 25 vuoden ajalta eivät ole rohkaisevia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat