Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maantiedettä, ei taloutta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskustan talousmaantieteen ryhmä on havainnut yhden markkinatalouden tuotteen, jossa talouden peruslainalaisuudet eivät toimi.

Nyrkkisääntö talousteoriassa on, että hinta nousee, kun tuotteen tarjonta käy kysyntää pienemmäksi. Vastaavasti hinta laskee, kun tarjontaa on kysyntään verrattuna yllin kyllin.

Keskustassa ajatellaan, että pääkaupunkiseudun asuntojen hintoja ei kannata yrittää suitsia lisäämällä asuntojen tarjontaa. "Tarjonnan lisäys on liian suoraviivainen keino vaikuttaa asumisen hintaan. Erityisesti tarjonnan lisäys uusia asuntoja rakentamalla on vaikutuksiltaan epävarma ja panos–tuotos-näkökulmasta tehoton keino", maantieteen ryhmä arvioi. Raportti on jo vanha, mutta se ajankohtaistui hallitusneuvottelujen alla.

Työryhmän näkemys hinnoista on aika epävarmalla pohjalla, jos näkemystä perustellaan sillä, että vaikka pääkaupunkiseudulla on rakennettu paljon, hinnat eivät ole pysyneet kurissa.

Mutta tiedämmekö me vaihtoehdon? Paljonko hinnat olisivat nousseet, jos ei olisi rakennettu?

Voihan olla niinkin, että pääkaupunkiseudulla on rakennettu paljon, koska kysyntää on paljon. Ja koska kysyntää on paljon, hinnat nousevat. Silloin tosin palattaisiin talouden normaalilogiikkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat