Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan kansalaistoiminta on uhka Venäjälle

Pääkirjoitus
 
Kristi Raik
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Kremliä huolestuttaa se, että Ukraina voi tarjota poliittisen muutoksen mallin myös venäläisille.

Helmikuussa 2014 Ukrainassa vaihtui valta laajojen mielenosoitusten seurauksena. Kansalaisyhteiskunta painostaa uudistamaan Ukrainan poliittista järjestelmää ja puolustamaan maan itsemääräämisoikeutta.

Kansalaisjärjestöillä ja vapaaehtoistoiminnalla on Ukrainassa nyt huomattavasti suurempi merkitys kuin viime vuosikymmenellä niin sanotun oranssin vallankumouksen jälkeen. Ukrainan muutos on pelottava malli Venäjän johdolle.

Sodan ja rajujen muutosten koettelemassa Ukrainassa järjestäytyneellä kansalaistoiminnalla on monta tärkeää tehtävää. Kansalaisjärjestöt vaativat poliittisia uudistuksia, tekevät lakiehdotuksia parlamentille, vahtivat jo sovittujen reformien toteutumista ja paljastavat korruptiorakenteita.

Kansalaisjärjestöt olivat perustamassa Ukrainaan korruptionvastaista toimistoa ja valitsemassa sen johtajaa. Järjestöväki suhtautuu hyvin kriittisesti Ukrainan poliittiseen johtoon – aktivistit epäilevät päättäjien sitoutumista oligarkkien vaikutusvallan purkamiseen ja riippumattoman oikeuslaitoksen luomiseen.

Ongelmallisempaa on se, kuinka Ukrainan kansalaisyhteiskunta osallistuu maanpuolustukseen.

Huhtikuussa 2014 Ukraina käynnisti niin kutsutun terrorisminvastaisen operaation Venäjän tukemia separatistijoukkoja vastaan. Puolustusvoimien rinnalle on perustettu kymmeniä vapaaehtoispataljoonia, jotka ovat paikoin ratkaisevasti olleet mukana torjumassa separatistijoukkojen etenemistä. Osittain vapaaehtoisjoukot ovat toimineet virallisen poliittisen ja sotilaallisen kontrollin ulkopuolella. Valtaosa pataljoonista on kuitenkin onnistuttu integroimaan osaksi valtiollisia turvallisuusrakenteita.

Vapaaehtoispataljoonia on rahoitettu kansalaiskeräyksillä, mutta osa pataljoonista on oligarkkien ylläpitämiä. Tämä on vaikeuttanut oligarkkien asemaan ja toimintaan puuttumista.

Joillakin ryhmillä – kuten Azov- ja Aidar-pataljoonilla – on yhteyksiä äärioikeistoon. Ne ovat ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin ja muihin rikoksiin. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet laajalti myös separatistijoukkojen rikoksista.

Kansalaistoiminta auttaa heikkoa valtiota hoitamaan sosiaalisia ongelmia. Ukrainan resurssit eivät riitä maan 1,2 miljoonasta sisäisestä pakolaisesta huolehtimiseen. Avustusjärjestöillä ja lahjoituksilla on ollut suuri merkitys humanitaarisen katastrofin lievittämisessä.

Kansalaiset ovat aktivoituneet, koska poliitikot ovat yli 20 vuoden ajan hoitaneet Ukrainan asioita surkeasti. Razumkov-keskuksen maaliskuisen kyselyn mukaan 46 prosenttia ukrainalaisista luottaa kansalaisjärjestöihin. Presidentti yltää liki samoihin lukuihin, mutta hallitukseen luottaa 29 prosenttia ja oikeuslaitokseen vain 11 prosenttia kansasta.

Demokratiassa kansalaisyhteiskunta valvoo ja täydentää valtiota. Ukrainan uudistusten onnistuminen ja kansallisen itsemääräämisoikeuden toteutuminen edellyttää kuitenkin, että myös demokraattiset valtiolliset instituutiot vahvistuvat.

Korruptoituneen ja tehottoman valtionhallinnon uudistaminen on yksi Ukrainan johdon monista vaikeista tehtävistä. Jotkut kansalaisaktivistit ovat siirtyneet politiikkaan ja hallintoon. Monet aktivistit uskovat kuitenkin, että nykyoloissa yhteiskunnallisiin asioihin pystyy vaikuttamaan tehokkaammin valtionhallinnon ulkopuolelta.

Ukrainan kansalaisyhteiskunnan herääminen ja ruohonjuuritasolta nouseva muutospaine ovat jyrkässä ristiriidassa Venäjän Ukrainan tapahtumista esittämän kuvan kanssa. Ukrainassa ei ole meneillään Yhdysvaltojen masinoima yritys heikentää Venäjää, saati fasistinen vallankaappaus.

Ukrainalaiset tavoittelevat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa ja puolustavat itsenäisyyttään. Taisteltuaan yli vuoden ajan he ovat osoittaneet suurempaa sitkeyttä kuin kenties kukaan osasi odottaa.

Venäjän autoritaarinen nykyjohto pyrkii estämään Ukrainan sisäisen muutoksen ja kyseenalaistamaan kansalaistoimintaan osallistuvien ihmisten motiivit – ei vähiten siksi, että demokraattisten uudistusten onnistuminen Ukrainassa tarjoaisi poliittisen muutoksen mallin venäläisille.

Kristi Raik
Kirjoittaja on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat