Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israel sai hajanaisen hallituksen arvaamattomana aikana

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sinivalkoinen lippu ei ole ainut Israelia ja Suomea yhdistävä tekijä. Kummankin maan politiikka perustuu monipuoluehallituksiin.

Puolueiden yhteistyö ei ole helppoa maassa, jossa kiistanaiheita on paljon ja johtohenkilöiden väliset jännitteet ovat vahvoja. Knessetissä eli maan parlamentissa on nyt kymmenen ryhmää. Niistä suurimmalla, oikeistolaisella Likudilla, on neljännes paikoista.

Parlamenttivaalit pidettiin jo maaliskuussa, mutta sopu hallituksesta syntyi vasta tällä viikolla, myöhään keskiviikkoiltana. Nykyinen pääministeri ja Likudin johtaja Benjamin Netanjahu sai yllättävän hyvän vaalituloksen mutta yllättävän heikon hallituksen. Juuri ennen takarajaa syntyneellä hallituspohjalla on 61 edustajaa 120-paikkaisessa Knessetissä.

Netanjahun yritys oli kariutua alkuviikosta, kun ulkoministeri Avigdor Lieberman kertoi puolueensa jäävän pois uudesta hallituksesta, koska se ei ole riittävän kansallismielinen. Perustelu yllätti, koska Israelin puolueista tuskin pystyisi kokoamaan kansallismielisempää yhdistelmää. Todennäköisemmin syynä ovat Liebermanin ja Netanjahun, entisten liittolaisten, huonot keskinäiset suhteet.

Hallitukselle on helppo ennustaa kuoppaista tietä. Palestiinalaiskysymys, Länsirannan asuttaminen, talousuudistukset ja korkeimman oikeuden aseman rajoittaminen jakavat puolueita.

Netanjahu joutui luovuttamaan lähes kaikki keskeiset ministerinsalkut pienpuolueille, mikä heikentää hänen omaa asemaansa. Jokainen puolueista voi myös halutessaan tehdä jostain asiasta kynnyskysymyksen ja kaataa hallituksen.

Hallituksen muodostaminen on jokaisen maan sisäinen asia, kuten demokratiassa kuuluu ollakin. Israelin uudella hallituksella on kuitenkin vastassaan myös paljon ulkopuolisia paineita. Yhdysvallat yrittää nyt edetä neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta. Palestiinalaiskysymys hiertää jatkuvasti EU:n ja Israelin välejä. Alueen maista Syyria on sisällissodassa, ja Egypti on palannut kansannousun jälkeen kenraalivetoiseen kauteen. Saudi-Arabia on ryhtynyt näyttämään sotilaallista voimaansa ja iskenyt shiiakapinallisia vastaan Jemenissä.

Israel on etääntynyt liittolaisistaan, mutta sen naapurit ovat nyt hajanaisia. Luvassa on Israelin sisäpoliittisen pelin lisäksi arvaamaton kausi Lähi-idässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat