Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämysähky uhkaa turistia

Pääkirjoitus
 
Marjukka Liiten Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Viehätyin tarinasta, joka kertoi pikkupojan ensivisiitistä Helsinkiin. Pääkaupungissa häntä oli kiidätetty vinhaa vauhtia härvelistä ja elämyksestä toiseen.

Pyörityksen päätteeksi itseensä perin tyytyväiset isännät olivat udelleet, mikä mahtoi olla kaikkein kivoin ja mieliinpainuvin kohokohta reissulla.

"No se kun ruokittiin sorsia rannalla." Vastaus ei ollut ihan se odotetuin.

On taas se aika vuodesta, jolloin matkanjärjestäjät vokottelevat meitä varmistamaan, ettei kesäloma valu hukkaan kotinurkissa nyhvätessä. Sen sijaan loma tulisi täyttää kokemuksilla, jotka täräyttävät pysyvän muistijäljen tajuntaan.

Vaikka meitä on moneksi, matkanjärjestäjät uskovat useimpien haluavan mahdollisimman kauas haalimaan mahdollisimman paljon elämyksiä.

"Kun koettavana on koko maailma, kannattaa yhdistää yhteen lomaan useampi kohde tai vaikkapa risteily!" vinkkaa matkatoimisto, joka on räätälöinyt matkojaan monen maun mukaan, kuten kunnon elämysteollisuuden kuuluukin.

Jopa täysin ristiriitaisia mielihaluja luvataan tyydyttää kertalaakista: luvassa on yhtä aikaa urbaania vilskettä, luonnonrauhaa, aitoja paikallisia elämyksiä ja täydellistä rentoutumista. Eikä ihme, sillä nirsot nykynomadit kipuilevat omatoimisen ja helpomman "all inclusive" -matkailun välillä. Osa haluaa yöpyä uppo-outojen ihmisten lainakodissa, osa viiden tähden hotellissa.

Markkinoita näille elämystuotteille piisaa, sillä viime vuonnakin suomalaiset tekivät lähes kahdeksan miljoonaa vapaa-ajan ulkomaanmatkaa. Kasvulla ei tunnu olevan rajoja talouslamasta ja ilmastonmuutosmurheista huolimatta.

Pitkään on kannettu huolta infoähkystä, mutta kenenkään en ole kuullut pelotelleen elämysähkyllä. Infoähkyn voi saada kuriin off-napista. Mutta mikä seikkailu enää tyydyttää aikuista, joka on jo lapsesta saakka tottunut ahnehtimaan kaiken maailman kokemukset?

Tulollaan toki on avaruusturismi, mutta kovin kummoisia maisemia ei ainakaan lähietäisyydellä ole tiedossa.

Parempi vaihtoehto kaiken nähneille onkin Total Recall -elokuvasta tuttu "aivomatkailu", josta luontokin kiittäisi. Siinä eivät nähtävyydet loppuisi kesken, kun entistä ehompia voitaisiin istuttaa muistiin. Vain mielikuvitus olisi rajana.

Nykymatkailussahan on sekin vika, että suosituimmista nähtävyyksistä mieleen jää vain kuvia napsivien turistien tungos.

Marjukka Liiten marjukka.liiten@hs.fi
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat