Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitaaliset sisämarkkinat ovat yhä kuin muisto 1980-luvulta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuka haluaisi siirtyä ajassa kolmekymmentä vuotta taaksepäin? Ei ainakaan suomalainen yrittäjä, joka on kehittänyt muita paremman tuotteen ja pääsee myymään sitä eurooppalaisille sisämarkkinoille.

Ennen sisämarkkinoita jokainen maa pyrki suojelemaan omia yrityksiään teknisillä vaatimuksilla ja hankalalla byrokratialla. Paras ei voittanut kilpailussa.

1980- ja 1990-lukujen vaihteessa silloinen Euroopan yhteisö teki suuren urakan, kun se ryhtyi raivaamaan esteitä vapaalta kaupankäynniltä alueellaan. Pahamaineiset direktiivit olivat työkalu, jolla haluttiin muokata pelisäännöt samanlaisiksi kaikissa jäsenmaissa. Periaate oli, että jos tuotetta saa kaupata yhdessä maassa, niin sitten saa toisessakin.

Työ ei tullut kerralla valmiiksi eikä tulos ollut täydellinen, mutta muutos oli huomattava. Politikointi ei auttanut enää kilpailussa entiseen malliin, vaan hinta, laatu, käytettävyys ja hyödyllisyys saivat suuremman painon. Voittajia olivat sekä kuluttajat että parhaat yritykset.

On kuitenkin maailma, jossa EU-alue jakautuu yhä liki kolmeenkymmeneen pieneen markkinaan. Digitaalisista sisämarkkinoista on puhuttu paljon, mutta keinotekoiset aluerajoitukset sekä erot verotuksessa ja tekijänoikeuksissa pirstovat unionin pieniin osiin. Kuluttajat kärsivät, eivätkä parhaat yritykset voita.

Keskiviikkona EU:n komissio kertoi julkisuuteen 16 aloitettaan digitaalisten sisämarkkinoiden toteuttamiseksi. Asia on nykykomission työlistan kärkipäässä. On syytäkin olla, sillä Yhdysvalloilla on jopa kymmenen vuoden etumatka tällä nopeasti kasvavalla talouden sektorilla.

Pelkkä lista ei kuitenkaan vielä muuta maailmaa, vaan komission pitäisi löytää ratkaisu moneen vaikeaan kysymykseen. Esimerkiksi "nykyaikaisempi ja tehokkaampi tekijänoikeuslainsäädäntö" kuulostaa tavoitteena hyvältä, mutta käsitykset sen sisällöstä eroavat rajusti.

Komissio listaa ongelmaksi myös e-kirjojen ja online-julkaisujen arvolisäverokohtelun. Suomessa media-alan järjestöt ovat vedonneet, että verokanta laskettaisiin samalle tasolle painettujen kirjojen ja lehtien kanssa.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aikoo ehdottaa jäsenmaille alempaa verokantaa. Norja, joka toimii sisämarkkinoilla, ehti jo ilmoittaa aikeistaan laskea nettilehtien vero nollaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat