Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameron voitti vaalit mutta jäi puristuksiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vaalitulosten selvittyä saattoi hetken näyttää siltä, että Britannian politiikka olisi palannut entisiin uomiinsa. Yhden edustajan vaalipiireihin perustuva järjestelmä antoi enemmistön parlamenttiin toiselle suurista puolueista, tällä kertaa konservatiiveille.

Yhden vaalikauden kestänyt yhteishallitus liberaalidemokraattien kanssa olikin vain välivaihe, jonka jälkeen palattiin normaalitilaan. Pelot pienpuolueista riippuvaisesta vähemmistöhallituksesta haihtuivat.

Tarkemmin katsoen huomaa, että kuva on harhaanjohtava. Vaalijärjestelmä kyllä pelasti tällä kertaa konservatiivipääministeri David Cameronin ja antoi hänelle jatkokauden, mutta voitossa on ikävä sivumaku. Cameroniin kohdistuu paineita kahdelta suunnalta. Voi olla, että hän joutuu vaikeuksiin molempien kanssa.

Toinen ongelma Cameronille on EU- ja maahanmuuttovastainen Ukip-puolue, toinen itsenäisyysmielinen Skotlannin kansallispuolue SNP.

Ukip jäi tällä kertaa vaalijärjestelmän jalkoihin. Sen edustus parlamentissa Lontoossa on yhä olematon. Puolue oli kuitenkin äänimäärissä suurin voittaja. Ukip sai yli 12 prosenttia äänistä, ja sen ehdokas oli monessa vaalipiirissä toiseksi suosituin. Ei tarvittaisi enää kovin suurta äänten siirtymää seuraavissa vaaleissa, jotta puolueen ryhmä kasvaisi ryminällä keskisuureksi ja se saisi vaa'ankieliaseman.

Tämä pakottaa Cameronin korostamaan itsessään ja puolueessaan EU-kriittisiä puolia. Cameron lupasi vuodelle 2017 kansanäänestyksen EU-suhteesta, jos konservatiivit voittavat vaalit. Pian on lupauksen lunastamisen aika, ja Cameronin pitäisi kertoa äänestäjille oma kantansa Britannian asemaan EU:ssa.

Seuraavan kahden vuoden aikana Britannialla on siis pääministeri, jonka pitää näyttää mahdollisimman tiukalta Brysselissä ja vaatia maalleen erityiskohtelua. On kuitenkin epävarmaa, että kansanäänestyksellä painostaminen saisi muiden jäsenmaiden mielet ja kukkarot heltymään.

EU-vastainen ilmapiiri Britanniassa ei ole Cameronin ainoa murhe. Tulevaisuudessa saarivaltakunnan poliittisella kartalla on jyrkkä raja Englannin ja Skotlannin välillä. Skotlanti on lähes kokonaan SNP:n hallussa. Vaikka taannoisessa kansanäänestyksessä itsenäisyyden kannattajat jäivät niukasti tappiolle, äänestyksen takana ollut SNP sai siitä pysyvän nosteen kannatukselleen. Erinomaisella menestyksellään parlamenttivaaleissa puolue varmisti työväenpuolueen tappion.

SNP:stä tuli konservatiiveille kaksinkertainen murhe. Vastedes Skotlannin itsenäisyyden kannattajilla on näkyvä osa keskeisenä oppositiovoimana Lontoon parlamentissa. Vielä suurempi ongelma skotit ovat Cameronin EU-kriittiselle politiikalle.

Skotlanti on hyvin EU-myönteinen. Jos konservatiivit puskevat EU-kansanäänestystä voimalla eteenpäin, se saattaa antaa perusteet Skotlannin uudelle itsenäisyysäänestykselle. EU-vastainen aalto Englannissa voi siis antaa vauhtia itsenäisyyden kannatukselle Skotlannissa. Osa briteistä kauhistelee jo mahdollisuutta, että tuloksena olisi kahtiajako, jossa itsenäinen Skotlanti suuntaisi kohti EU-jäsenyyttä ja pienentynyt Lontoon valtapiiri jäisi sen ulkopuolelle.

Voi hyvin olla, että jälkeenpäin katsoen nyt alkavasta vaalikaudesta tulee vaihe, jonka jälkeen sekä puoluekartta että koko Britannian kartta piirrettiin uusiksi. Puoluekenttä pirstoutuu ja vanhojen suurten puolueiden on entistä vaikeampi saada enemmistöä parlamentista yksin tai edes apupuolueen kanssa.

Cameron tuskin haluaa jäädä historiaan pääministerinä, jonka aikana hänen maansa erosi EU:sta ja kutistui, kun Skotlanti päätti itsenäistyä. Se on kuitenkin mahdollista, vaikka ei vielä todennäköistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat