Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reserviläiskirjettä ideoitiin alun perin lähetettäväksi sähköpostilla

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Puolustusvoimain suurin sodanjälkeinen kirjeoperaatio, Reserviläiskirje 2015, on täydessä vauhdissa. Ensimmäiset 900 000 kirjeestä ovat jo vastaanottajilla, ja viimeisetkin ehtivät matkaan 19. toukokuuta.

Koska kirjekampanjan tarkoitus on ollut kiinnittää suuren yleisön huomio reserviläisasioihin, sen suunnittelijoita on syytä onnitella lämpimästi. Kampanja sai sananmukaisesti räjähtävän lähdön, kun Helsingin edustalta ryhdyttiin häätämään mahdollista sukellusvenettä käsisyvyyspommein juuri samaan aikaan kun Pääesikunnassa liimailtiin reserviläiskirjeisiin toisen luokan kirjepostimerkkejä.

Arvostettu yhdysvaltalainen Newsweek yhdisti salamana kirjeen Krimin miehityksen kiristämään turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Lehden artikkelissa puitiin, ruotsalaisasiantuntijan avustamana, mistä maasta pääkaupunkiseudun puolustuksen valppautta testannut sukellusvene mahtoi tulla. Venäjällä reserviläiskirje noteerattiin noin 30 uutisjutulla, joista maltillinen enemmistö kertoi kampanjasta toteavasti. Räyhäkkäimmät epäilivät Suomen valmistautuvan lännen painostamana jopa sotatoimiin.

Pienelle huomiolle kirjekampanja ei ole jäänyt kotimaassakaan. Jotkut ovat arvostelleet kampanjaa pelotteluksi ja moittineet noin puolen miljoonan euron postituskuluja. Pisimmälle meni Aseistakieltäytyjäliitto avaten Eroa armeijasta -sivuston, josta löytyvällä hakemuksella reserviläinen voi hakeutua siviilipalvelukseen.

Kirje sinällään ei herättämäänsä porua välttämättä perustele. Se sisältää osan asevelvollisrekisterin henkilökohtaisista tiedoista. Lisäksi se kertoo, kuuluuko vastaanottaja vahvuudeltaan noin 230 000 sotilaan sodanajan joukkoihin, sodanajan reserviin vai onko oma työnantaja varannut hänet yhteiskunnan elintärkeiden toimien turvaamiseksi.

Idea reserviläiskirjeestä löytyy sellaisenaan asevelvollisuuden yhteiskunnallisia vaikutuksia pohtineen työryhmän loppuraportista syyskuulta 2010. Työryhmää veti F-Securen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, ja siihen kuuluivat jäseninä muun muassa Marko Ahtisaari ja Mikael Jungner.

Parisataasivuisessa raportissa käsitellään kaikkea mahdollista yleisestä maanpuolustustahdosta varusmiesten netin- ja nuuskankäyttöön. Reserviläisten motivoimisesta se toteaa, että puolustusvoimat voisi pitää yhteyttä myös reserviinsä, vaikkapa kertomalla sodanajan sijoituksesta. Paperikirjeen sijaan työryhmä suositteli kuitenkin sähköpostin käyttöä.

Jaakko Lähteenmaa jaakko.lahteenmaa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat