Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka pelasi korttinsa väärin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis on ehtinyt urallaan tutkia muun muassa peliteoriaa. Siksi moni odotti, että hän osaa taktikoida fiksusti neuvotteluissa, joita Kreikka on käynyt avunantajiensa kanssa taloudellisen tuen jatkosta. Odotukset olivat katteettomia – Kreikka pelasi korttinsa väärin ja jäi yksin.

Kreikan tuen jatkoa pohditaan taas ensi viikolla. Kiire alkaa olla.

Kun Kreikan vasemmistovetoinen hallitus nousi valtaan, Varoufakis kertoi, että tuuli kääntyy nyt koko Euroopassa. Oletus oli, että säästämisen ja talouskurin aika päättyy ja elvyttävämpi politiikka alkaa. Kreikka kantaa lippua ja soittaa pilliä, ja muut kansat seuraavat.

Varoufakis laski aivan väärin. Ne maat, jotka kokivat talouskriisin, saivat apua ja tekivät vaaditut korjaukset talouspolitiikkaansa, olivat jyrkimmin Kreikan vaatimuksia vastaan. Näissä maissa oli mahdotonta hyväksyä sitä, että ne avustaisivat maata, joka vain ottaisi apurahat, kiittäisi ja röyhtäisisi. Kreikka ei saanut Etelä-Euroopan tukea.

Kreikka pelasi myös yrittämällä nostaa muita maita talouskurin symboliksi kohottamaansa Saksaa vastaan. Kreikassa nostatus johti heti – odotetusti – ylilyönteihin. Liittokansleri Angela Merkeliä verrattiin natsi-Saksan johtajiin, ja Kreikka alkoi vaatia korvauksia natsimiehityksen ajoista. Taas väärin laskettu.

Euroopan unioni perustuu ajatukselle, että sotien taustalla ollut vastakkainasettelu sulaisi taloudellisen, poliittisen ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön kautta. Kukaan muu ei halunnut enää repiä haavoja auki.

Hyökkäyksen epäonnistumisesta kertoo sekin, että Saksassa kansa on yhä tiukemmin Kreikan avustamista vastaan. Saksa on suurin Kreikan avustaja, ja natseiksi vertaillut Saksan päättäjät joutuvat ajamaan apupaketteja väkisin eteenpäin ja ottamaan oman kansan arvostelua vastaan.

Britannia on ottanut etäisyyttä Euroopan unioniin ainakin henkisesti. EU:n turvallisuuspolitiikka on silti Britannialle tärkeää. Kreikka kuuluu puolustusliitto Natoon, ja sillä on merkittävä geopoliittinen asema unionissa. Britannian tuki katosi viimeistään silloin, kun Kreikka alkoi vihjailla, että se voisi tehdä Venäjän kanssa yhteistyötä, jos toiveet eivät mene läpi.

Kreikassa kuvailtiin EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston valvontatoimia Kreikan orjuuttamiseksi. Tästä kolminaisuudesta käytetty nimitys "troikka" kiellettiin, ja niin sanotun troikan pääsyä Ateenaan esteltiin. Siinä meni instituutioiden mahdollinen suopeus.

Baltiassa katkeruutta herätti se, että maat ovat kokeneet kovia ja sopeuttaneet menojaan kivuliailla leikkauksilla. Kreikkaa köyhemmät maat ärsyyntyivät siitä, että talouden korjausliikkeiden kanssa pihtaillut Kreikka edellyttää niiltäkin apua – ja mielellään ilman mitään ehtoja.

Kreikka tuli euroon mukaan Ranskan vetämänä. Ranska halusi yhteisvaluuttaan poliittisuutta ja Etelä-Euroopasta tukijoita turhan vahvaa Saksaa vastaan. Nyt tämäkin sympatia on kadonnut. Ranska tuskastelee omien talousvaikeuksiensa kanssa ja hoputtaa Kreikkaa tekemään kuten käsketään.

Suomen kanssa Kreikka laski ihan oikein. Suomi oli menetetty peli alun alkaenkin.

Neuvotteluprosessikin oli näyttö huonosta pelisilmästä. Talousohjelmaa kaipaileville Kreikka esitteli käytännössä samaa paperia kokouksesta toiseen. Kreikan hallitus ei osannut tehdä suojanokituksia eikä etsiä asiakohtaisia liittolaisia. Nyt Kreikka pelottelee järjestävänsä kansanäänestyksen talousohjelmasta, jos se ei saa tahtoaan läpi. Muiden on vaikea ymmärtää, miten äänestys voisi muuttaa asetelmaa mitenkään.

Varoufakis on sanonut, että kaikki vihaavat häntä. Tuskin vihaavat, mutta jos tuntevat ärtymystä, niin kyllä peluri on tehnyt itse parhaansa tämän tunteen herättelyssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat