Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriitikoiden suojaus murenee

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Monelle eurooppalaiselle yksi tärkeimmistä syistä vastustaa Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välistä vapaakauppasopimusta TTIP:tä on ollut se, että mahdollisissa yritysten ja valtioiden välisissä riitatapauksissa riidat vietäisiin välimiesoikeuteen, pois demokraattisen päätännän ja perinteisen tuomiojärjestelmän ulottuvilta. Pelkona on ollut, että yritykset voivat haastaa valtioita oikeuteen, jos yritysten toimintaympäristö muuttuu investoinnin jälkeen vaikkapa lakimuutoksen vuoksi.

Huoli on ollut aiheellinen ja saanut aikaan painetta muuttaa suunnitelmia. Toisaalta TTIP-sopimusta on vastustettu jyrkästi tämän ISDS-sovittelumallin vuoksi jo ennen kuin sovittelujärjestelmästä on päätetty yhtään mitään.

EU-komissio pohtii nyt välimiesjärjestelmän muokkaamista perinteisemmäksi tuomioistuinmenettelyksi valitusoikeuksineen. Tämäkin on vielä otsikko ilman selvää sisältöä, mutta suunta on oikea.

Iso osa TTIP:n vastustuksesta on kummunnut muista syistä kuin ISDS-mallista, mutta ISDS:n oikeita ja kuviteltuja uhkia on käytetty keppihevosena. Jos sovittelumalli nyt kehittyy, osa kriitikoista jää suojattomaksi ja joutuu käymään keskustelua kokonaisuudesta – esimerkiksi siitä, miksi läntisten standardien levittäminen Aasiaan ei olisi hyväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat