Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen sairaaloissa on hehtaareittain ylikapasiteettia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiseen terveydenhuoltoon on syntymässä melkoinen kiinteistöpommi. Näin voi päätellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreesta selvityksestä, jossa käydään läpi sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) laitospaikkojen tilannetta.

Suomessa on parinkymmenen viime vuoden ajan vähennetty aktiivisesti sairaansijojen käyttöä, mutta niistä on silti yhä ylikapasiteettia. Varsinkin tiheästi asutuilla alueilla sairaalaverkosto on tarpeettoman tiivis. Kaikkiaan Suomessa oli tämän vuoden alussa 330 kunnallista sairaalaa.

Näin on käynyt, koska kuntien järjestämisvastuulla ollut sote on johtanut alueellisesti kirjavaan järjestelmään, jota ei ole sovitettu valtakunnallisesti yhteen.

Kuntaliiton tekemän selvityksen mukaan sairaanhoitopiirien hallussa olevien satojen sairaalarakennusten kokonaispinta-ala on 361 hehtaaria. Useat rakennuksista eivät enää sovellu nykyaikaiseen erikoissairaanhoitoon, joten sairaanhoitopiireissä on parhaillaan käynnissä ennennäkemätön rakennusbuumi, jossa on myös kilpavarustelun piirteitä.

Vanhojen rakennusten huono kunto ja ylimitoitetut alueelliset investoinnit nousevat suuriksi haasteiksi tulevaisuuden sote-uudistuksessa, THL varoittaa.

Sama valtakunnallisen kokonaistarkastelun puute näkyy myös meneillään olevassa laitospaikkojen purkamisessa. Ikärakenne tai sairastavuus ei THL:n mukaan voi selittää sitä, että alueelliset erot laitospaikkojen käytössä ovat nyt suuria.

Suomi on ollut sairaanhoidossa hyvin laitoskeskeinen. Se on kallista eikä aina potilaalle parhaaksi.

Erityisesti terveyskeskussairaaloissa on vähennetty pitkiä hoitojaksoja, mutta edelleenkin vuodeosastojen potilaista jopa 40 prosenttia voisi THL:n mukaan olla muussa hoitopaikassa – esimerkiksi toimivassa kotihoidossa.

Ongelma piilee juuri tässä sanaparissa: nykyisin kotihoito ei välttämättä ole toimivaa. Tästä kertoo esimerkiksi se, että Helsingissä pelastuslaitos on helisemässä ensihoitohälytysten kanssa (HS 7. 5.), kun kotona asuvat ikääntyneet ovat entistä huonokuntoisempia.

Sairaaloiden jätti-investoinnit, laitospaikkojen järkeistäminen ja painopisteen siirtäminen kotihoitoon korostavat niin yhdessä kuin erikseen, että valtakunnallisen sote-uudistuksen tarve vain kasvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat